^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Що треба знати про агрохімікати?

Харчові продукти складають основу нашого життя. Для їх одержання фермерські господарства, селяни, власники присадибних і дачних ділянок важко працюють вирощуючи врожаї сільськогосподарських культур, які перетворюються на смачні та здорові продукти харчування.Водночас  сільськогосподарські культури постійно атакують шкідники, хвороби, бур’яни.Ще наші предки застосовували різні методи захисту плодоовочевих культур від пошкодження шкідниками.

За даними ФАО (міжнародної продовольчої та сільськогосподарської організації)середньорічні світові втрати врожаю різних сільськогосподарських культур від шкідників,хвороб та бур’янів перевищують 30%.Тому сьогодні сільське господарство вже не може обійтися без використання агрохімікатів,зокрема  засобів захисту рослин, застосування яких повинно бути раціональним, екологічно  безпечним й економічно обґрунтованим.

Засоби захисту рослин,або пестициди включають в себе інсектициди, фунгіциди, препарати для протруювання насіння та гербіциди. Інсектициди – це препарати призначені проти шкідливих комах,личинок;фунгіциди – засоби для профілактики хвороб,боротьби з ними;препарати для протруювання насіння – для запобігання передачі хвороб рослин через насіння та запобігання пошкодження рослин шкідниками;гербіциди – спрямовані на боротьбу з бур’янами.

Провідні компанії – виробники пестицидів пропонуєть широкий асортимент цих препаратів, для яких на основі науково-розроблених досліджень встановлено обґрунтовані норми, кратність і час обробок, терміни очікування, спектри ефективної дії, що гарантують максимальну ефективність і одночасно низьку токсичність для довкілля та людського організму.

Однак, ринок засобів захисту рослин не обмежується лише оригінальними препаратами провідних фірм-виробників. Сьогодні в Україні -  широкий вибір агрохімікатів загальною кількістю біля 1000 найменувань на основі більше 150 діючих речовин, і зокрема так званих пестицидів – «генериків», які за різних торгових назвах, містять одну і ту ж діючу речовину. «Генерики» - це препарати виготовлені на основі закуплених діючих речовин у провідних фірм-виробників чи розроблені самостійно, що випускаються під іншими торговими назвами.

Крім цього в Україні реалізовується значна частина фальсифікованих, підроблених під оригінальні препарати чи препарати – «генерики» пестицидів, які є здешевленими замінниками оригінального препарату з тотожною або подібною діючою речовиною та невідомими хімічними домішками. При застосування таких препаратів не завжди досягається відповідна ефективність, може пошкоджуватись культурна рослинність.При їх виробництві використовуються дешевші компоненти-складники (наповнювачі, розчинники, емульгатори, стабілізатори, пінопоглиначі та інші.).

         Є декілька простих рекомендацій, дотримуючись яких,користувачі можуть захистити себе від підробок, зокрема:

  • купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів, їх представників, ліцензованих торгових точках;
  • звертайте увагу на наявність захисних елементів на упаковці (тарі) – захисні плівки, голограми, спеціальні позначки на кришці та етикетці;
  • повинні вказуватись підприємство-виробник, сертифікат якості, найменування препарату, вміст діючої речовини у %, номер партії, маса нетто, дата виготовлення, термін придатності, клас небезпеки, обов’язкові наявність інструкції щодо застосування, відповідність і герметичність тари.

У разі виникнення сумнівів щодо відповідності придбаних вами засобів захисту рослин оригінальним препаратам,звертайтесь у контрольні органи, зокрема і в Державну фітосанітарну інспекцію Тернопільської області,до представників компаній-виробників.

Враховуючи те, що засоби захисту рослин – це хімічні речовини різного класу небезпеки (від малонебезпечних до високотоксичних) і можуть мати негативний вплив на людський організм та довкілля при їх застосуванні необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки.

До роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні, жінки-годувальниці, а також ті, хто має медичні протипоказання (різні види захворювань згідно зі спецпереліком).

         Особи, які проводять хімічний захист сільськогосподарських культур,повинні користуватися засобами індивідуального захисту–    спецодягом, гумовим взуттям,рукавицями,респіраторами,захисними окулярами.

При обприскуванні посіві слід уникати контакту шкіри, очей і одягу із препаратом та робочим розчином. Не вдихати пил та аерозольні випари.Люди,які працюють із пестицидами,повинні суворо дотримуватись правил особистої гігієни.Під час роботи забороняється їсти, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту.

Після роботи гумові частини респіраторів, спецвзуття слід ретельно промиті водою з милом, миючим засобом чи розчином (6,5% кальцинованої соди,вапняне молоко),спецодяг(робочий одяг)очистити від пилу струшуванням і провітрити, після чого вимити з милом руки й лице, прополоскати рот. Порожню тару і обприскувач після завершення роботи слід ретельно промити знезаражувальним розчином.

Забороняється обприскування рослин препаратами в спекотну погоду. Таку роботу необхідно проводити в ранні чи вечірні години,коли утримується низька температура, мінімальний вітер.Це дозволяє підвищити ефективність обробок, зменшити нецільові витрати пестицидів, їх знесення за межі обробленої ділянки.
Недоцільно обприскувати рослини також перед дощем. Не можна обробляти кущі в період цвітіння.

Важливим заходом профілактики отруєння є дотримання строків безпечного виходу людей на ділянки,оброблені пестицидами,які є різними для кожного препарату і становлять від 3 до 10 днів.

Купуючи пестициди, слід дотримуватись розрахунків у їх потребі,не створювати запасів.У разі їх залишків дуже важливо дотримуватися безпеки зберігання в домашніх умовах.Це має бути нежиле приміщення,і недоступне для дітей.Забороняється використовувати для зберігання пестицидів, їх робочих розчинів пляшки з-під алкогольних та інших напоїв.

Не можна проводити хімічні обробки городніх культур, які вживають в їжу у вигляді зелені (цибуля на перо,салат, петрушка, кріп, зелений горошок та інші), крім обробітку їх насіння та грунту до появи сходів.

При суворому дотриманні норм застосування пестицидів у сільському господарстві, санітарних вимог і правил при їх внесенні забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а й охорона здоров’я населення і довкілля.

Відповідний державний контроль у сфері захисту і карантину рослин здійснює Державна фітосанітарна інспекція області.

 

Заступник завідувача відділу аналітики
пестицидів, агрохімікатів
Державної установи
«Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія»
Рудак А.С.