^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Аналіз біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур та продуктів їх переробки

З 01 квітня 2024 року  відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу та якості зерна розширив сферу своєї діяльності. Крім визначення посівних якостей насіння, відділ надаватиме послуги по визначенню біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур, зокрема: 

−  пшениці, жита, ячменю, тритикале, кукурудзи, вівса, гречки, гороху, ріпаку, сої, соняшнику

 

Основні показники якості зерна:

 

ВИЗНАЧЕННЯ ОРГАНОЛЕПТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ

 Оцінка якості зерна,  здійснена лише за допомогою органів чуття людини. Оцінюються зовнішній вигляд, колір, запах.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ВОЛОГОСТІ

Вміст вільної вологи в зерні, виражений у відсотках до його маси.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ СМІТНОЇ І ЗЕРНОВОЇ/ОЛІЙНОЇ ДОМІШОК

 Виділення вмісту компонентів органічного та неорганічного походження, насіння інших культур та насіння із зміненими властивостями.

.

ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ МЕТАЛОМАГНІТНОЇ ДОМІШКИ

Виділення вмісту компонентів металевого походження з використанням магніту.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ЗАРАЖЕНОСТІ ШКІДНИКАМИ

Виявлення шкідників через просіювання на ситах та візуальна ідентифікація живих та мертвих особин.

 

ВИЗНАЧЕННЯ САЖКОВИХ ЗЕРЕН

Виявлення зерна, у якого забруднена борідка, борозенка або частина поверхні спорами сажки, що визначають візуально, а в разі потреби мікологічною експертизою.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ФУЗАРІОЗНИХ ЗЕРЕН

Виявлення зерна з ознаками фузаріозу, якому властиві плями оранжево-рожевого кольору, з частковою або повною втратою блиску.

 

ВИЗНАЧЕННЯ СКЛОПОДІБНОСТІ ЗЕРНА

Візуальне виявлення склоподібних,  напівсклоподібних та  борошнистих зерен за допомогою діафаноскопа або за розрізом зерна.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ЧИСЛА ПАДІННЯ

Визначення придатності пшениці для випікання хліба, причому чим вищий показник – тим краще.  

 

ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКОСТІ ТА ЯКОСТІ КЛЕЙКОВИНИ

Полягає у замішуванні, відмиванні та зважуванні сирої клейковини що характеризує якість борошна.

 

ВИЗНАЧЕННЯ НАТУРИ ЗЕРНА

 Маса зерна в певному обсязі, найчастіше вимірюється в грамах на 1 літр (г / л). Натура визначається для зерна хлібних злаків.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ДРІБНИХ ЗЕРЕН І КРУПНОСТІ

Проводять одночасно з визначенням вмісту смітної і зернової домішок для визначення дрібних і крупних зерен.

 

За результатами аналізувань видається протокол визначення біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур.