^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Правильне зберігання насіння – запорука високого урожаю.

Правильне зберігання насіння – запорука високого урожаю.

    Початок зберігання насіння розпочинається ще в бункері комбайна. Під час перевезення на тік, насіння зберігається в транспортних засобах. Лише після закінчення повного циклу післязбиральної обробки – сушіння, очищення, сортування, насіння закладають у насіннєсховища, на довготривале зберігання. Для збереження посівних властивостей насіння потрібно систематично спостерігати за його температурою, вологістю, кольором, запахом, зараженістю хворобами, пошкодженістю шкідниками та схожістю. . Насіння, що закладається на зберігання, до часу посіву повинне зберегти посівні якості і мати здатність давати здорові і сильні рослини наступного покоління. Насіння травмоване, проросле, неякісно очищене, пошкоджене, зберігається погано.

 

Вимоги до насіння, що закладається на зберігання:

При зберіганні насіння основну увагу варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища. Необхідно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в насіннєсховищах не перевищувала 60%. На зберігання насіння істотно впливає його вологість та стан. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з вологістю на 2-3% нижчою від передбаченої державним стандартом. Особливо ретельно треба доглядати за насінням з вологістю вище 15-15,5%, а також за свіжозібраним насінням, схильним до самозігрівання.

Особливої уваги вимагає насіння зібране у вологий період і має вологість вище критичної. У такого насіння значно підвищується інтенсивність біохімічних процесів, що призводить до швидкої втрати схожості. При підвищенні вологості насіння підсилюється розвиток мікроорганізмів, комах та кліщів.

 Термін зберігання може бути різним. Насіння озимих культур висівається вже через 1 – 1,5 міс. після збирання, ярих через 7-8 місяців.

Насіння, що засипане на зберігання, на протязі 2-х діб, підлягає перевірці на посівні якості. Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння, вимірювати його температуру, відносну вологість, наявність шкідників. Температуру на початку зберігання необхідно вимірювати щодня, через 1-2 місяці не менш чим – 2-3 рази у тиждень, а узимку – раз у тиждень, в різних місцях на глибині 20-30 см, у середній частині і внизу біля підлоги. Перевірку вологості насіння треба контролювати щомісяця . Контроль схожості проводити кожні 4 місяці, крім того, треба визначити якість насіння за 15-20 днів до початку сівби.

Насіння з незакінченим періодом післязбирального дозрівання вимагає підвищеного доступу кисню, тому, коли з’являється «комірний» запах насіння потрібно негайно провітрити. Це можна зробити шляхом активного вентилювання, а якщо такої установки немає, то насіння пропускають на віялках. Насіння можна провітрювати, коли відносна вологість повітря не більше 60-70%. Температура зовнішнього повітря повинна бути нижча, ніж температура повітря в приміщенні, тому що можлива конденсація вологи на насінні. Зберігання насіння у сухому холодному стані - оптимальне для всіх зон і культур. Переохолодження насіння (нижче мінус 10-15°С) не припустимо, особливо для насіння з підвищеною вологістю – воно може загинути. Навесні не можна допускати швидкого прогрівання насіння. Щоб насіння прогрівалося поступово, насіннєсховище необхідно провітрювати тільки вночі, або в холодні дні.

Умови зберігання насіння:

  • сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників;
  • підлога й стіни повинні бути без щілин, вікна із встановленими гратами (для захисту від гризунів та птахів);
  • насіння нового врожаю засипають по культурах, сортах і репродукціях;
  • насіння різних сортів зберігаються окремо;
  • насіння одного сорту, яке відрізняється за категоріями та посівними якостями зберігають окремо;
  • кожну підготовлену партію, що підлягає зберіганню, необхідно зважити, пронумерувати й установити штабельний ярлик чи етикетку.
  • насіння важковідокремлюваних рослин зберігають не поряд;
  • окремо розміщують сухе насіння, вологе і сире (з вологістю до 22%);
  • вологе насіння розміщують у сховищах, які розташовані близько до сушарок;
  • упаковки призначені для зберігання насіння повинні бути цілими, міцними, чистими, сухими.

 

При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м і встановлюється в залежності від культури, вологості, температури та пори року. Якщо насіння було засипано з підвищеною вологістю, то його піддають активному вентилюванню чи розкладають тонким шаром при постійному спостереженні.

У насіннєсховищах повинен бути необхідний інвентар: щупи, термометри, психрометри, портативні вологоміри зерна, відра, ваги, засоби протипожежної безпеки та інше. Насіннєсховище і вся територія біля нього повинні бути ретельно очищені від сміття та постійно утримуватися у чистоті. Перед початком роботи проводять дезінфекцію.

Штонь Аліна Степанівна                                        

Головний фахівець  відділу визначення посівних
якостей насіння і товарних якостей                      
садивного матеріалу