^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Середземноморська плодова муха–небезпечний гість із-за кордону

Середземноморська плодова муха–небезпечний гість із-за кордону

 

Свіжі овочі і фрукти завжди користуються попитом у споживачів. І, якщо у літньо-осінній період українці в основному купують плодоовочеву продукцію вітчизняного виробництва, то з настанням холодів населення споживає більше овочі та фрукти імпортного походження. З надходженням імпортних об’єктів регулювання, в тому числі овочів та фруктів, існує  ризик занесення на територію України різноманітних шкідливих організмів, особливо – регульованих. Зокрема, такого карантинного шкідника як – середземноморська плодова муха.

Середземноморська плодова муха (Ceratitis capitata Wied.) відноситься до групи найбільш шкодочинних видів. До зони ризику потрапляють більше 70-ти видів рослин, з них: цитрусові, банан, хурма, полуниця, абрикос, яблуня, слива, черешня, виноград, томати, баклажани, тощо. Цей шкідник походить з тропічної Африки і вже поширився на всіх континентах. В Австрії  з’явився в 1954 році, а вже у 1956 році в садах, на околицях Відня муха пошкодила 90-100% плодів. У Каліфорнії в 1980–90-х роках збитки оцінюються в сотні мільйонів доларів США щорічно. Самки середземноморської плодової мухи дуже плодючі, можуть відкладати до 1000 яєць. Живлення личинок м’якоттю плодів викликає розвиток вторинних мікроорганізмів та загнивання м’яких тканин.

Самки Ceratitis capitata за розмірами дещо менші ніж звичайна домашня муха, завдовжки 4,5мм зі строкатим забарвленням. Вони відкладають яйця під шкірку дозріваючих плодів, проколюючи її яйцекладом. Личинки, які відродились із яєць, через один-два дні проникають у м’якоть плоду. Процес живлення триває два-три тижні. При цьому пошкоджені плоди передчасно дозрівають і опадають. Личинки виходять із плодів, які опали і майже зовсім розклались, заглиблюються в ґрунт і заляльковуються. Характерною особливістю личинок є їх здатність стрибати на відстань 15-20см. Тому пупарії (лялечки) можна виявити в різних місцях на певній відстані від опалих плодів. Тривалість розвитку шкідника варіює і залежить від погодних умов. При температурі 26ºС розвиток від яйця до імаго відбувається за 18-20 днів, при температурі 16ºС – за 100 днів.

Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, при натисканні вони продавлюються, стають м’якими. Розрізавши 
такі плоди, всередині можна побачити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця стають твердими та темнішають. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканина розм’якшується, набуває інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик. Влітку найчастіше пошкоджуються плоди, які мають жовто-оранжеве забарвлення. В плодів з високим вмістом цукру пошкодження супроводжується витіканням солодкого соку, який склеює сусідні плоди. У разі масового  розмноження середземноморська плодова муха може повністю знищити врожай плодів та овочів.

Дорослі комахи за допомогою вітру можуть пасивно переноситись на значні відстані (до 20 км). При міжнародній торгівлі Ceratitis capitata розповсюджується з плодами (яйця, личинки, імаго) та садивним матеріалом рослин – живителів з регіонів поширення. Дорослі мухи можуть перевозитись різними видами транспорту, оскільки здатні виживати без живлення протягом тижня, а при наявності джерела живлення – 6-8 місяців.

На території України середземноморська плодова муха відсутня, однак за сприятливих умов може акліматизуватись. Оскільки неодноразово шкідника виявляли у вантажах імпортного походження з Єгипту та Туреччини.

Основним фітосанітарним заходом є огляд вантажів плодів з заражених зон країн розповсюдження шкідника у місцях розмитнення та розвантаження. При виявленні плодової мухи в живому стані необхідно провести знезараження об’єктів регулювання. Якщо до вантажу неможливо застосувати фітосанітарні процедури, тоді вантаж може бути знищено у безпечний спосіб або повернуто в країну відправника.

 

Автор: Турецька М.І.

Головний фахівець-ентомолог

відділу фітосанітарного аналізу.