^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №38

18 вересня 2014, 14:31

БУЛЬБОВИЙ АНАЛІЗ КАРТОПЛІ

Аналізом бульб картоплі, проведеним після збиранням і підготовкою до закладанням на зберігання виявлено, що бульби уражені наступними хворобами:

  • ризоктоніозом – 0,8-1,9%;

  • чорною ніжкою – 0,1-0,3%;

  • звичайною паршею – 1,5-3,2%;

  • фітофторозом - 1,5-3,0%;

  • сухою гниллю - 0,5-0,6%;

  • кільцевою гниллю - 0,3-0,4%;

  • мокрою бактеріальною гниллю - 0,6-0,8%;

  • потемнінням судинного кільця – 1,0-1,2%;

  • залізистою плямистістю – 0,8-1,0%.

Рекомендується, для недопущення розвитку хвороб в місцях зберігання, після збирання бульби картоплі закласти на лікувальний період (10-14 днів), за температури не нижче 15°С, захистивши від сонячних променів.

Після цього, закладаючи на зимове зберігання, потрібно провести перебирання картоплі, видалення рослинних решток, землі та дрібних, травмованих і хворих бульб, сортування на фракції за розміром та призначенням.

повернутись назад