БУЛЬБОВИЙ АНАЛІЗ КАРТОПЛІ
Аналізом бульб картоплі, проведеним після збиранням і підготовкою до закладанням на зберігання виявлено, що бульби уражені наступними хворобами:
-
ризоктоніозом – 0,8-1,9%;
-
чорною ніжкою – 0,1-0,3%;
-
звичайною паршею – 1,5-3,2%;
-
фітофторозом - 1,5-3,0%;
-
сухою гниллю - 0,5-0,6%;
-
кільцевою гниллю - 0,3-0,4%;
-
мокрою бактеріальною гниллю - 0,6-0,8%;
-
потемнінням судинного кільця – 1,0-1,2%;
-
залізистою плямистістю – 0,8-1,0%.
Рекомендується, для недопущення розвитку хвороб в місцях зберігання, після збирання бульби картоплі закласти на лікувальний період (10-14 днів), за температури не нижче 15°С, захистивши від сонячних променів.
Після цього, закладаючи на зимове зберігання, потрібно провести перебирання картоплі, видалення рослинних решток, землі та дрібних, травмованих і хворих бульб, сортування на фракції за розміром та призначенням.