^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №2

19 березня 2015, 09:16

ХВОРОБИ ОЗИМОГО РІПАКУ

Часті перепади температур повітря в період перезимівлі, при відсутності сталого сніговому покриву знизили стійкість рослин до бактеріальних хвороб на посівах озимого ріпаку, які ще з осені сформували потужну надземну біомасу та уражалися дуплистістю коренів.

Обстеженнями проведеними в посівах озимого ріпаку виявлено ураження 5,8-13,0% рослин бактеріозом коренів, хворобою охоплено 35,4% площ.

Також, звертає увагу ураження рослин озимого ріпаку білою плямистістю (сіростеблістю), що поширена на 12,8% посівів, при ураженні 2,0% рослин, максимально (в окремому осередку) -  8,0% рослин та чорною плямистістю (альтернаріозом), а саме - зимуючою інфекцією на осінніх розеткових листках, яка поширена на 3,8% обстежених площ, з ураженням 2,0% рослин.

За сприятливої погоди поширення хвороб в посівах озимого ріпаку триватиме, зросте шкодочинність бактеріозу коренів.

Рекомендується для оздоровлення рослин, в період відновлення вегетації провести боронування посівів озимого ріпаку та підживлення азотними добривами.

 

Увага!!! При роботі з агрохімікатами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

повернутись назад