^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Прогноз фітосанітарного стану основних с/г рослин у господарствах Тернопільської області в червні 2015 року

02 червня 2015, 14:19

 

 

Травень місяць характеризувався нестійкими температурними умовами, з різкими перепадами температур повітря та опадами у вигляді злив з грозами, подекуди з градом.

Місячна середньодова температура повітря на всій території області становила 13,6-14,5º і виявилася близькою, або перевищувала кліматичну норму на 0,7-0,9ºС.

Максимальна температура повітря підвищувалася до +27 +29ºС, а мінімальна – знижувалася до +2 +7ºС.

Місячна кількість опадів не перевищувала 53-80% норми (33-56 мм). В окремих районах за місяць випало більше 105-190% норми опадів.

Агрометеорологічні умови травня місяця були в цілому сприятливими для формування врожаю сільськогосподарських культур, за рахунок достатнього зволоження та теплозабезпечення близького до оптимуму.

 

Багатоїдні шкідники

На території Тернопільської області не виключена можлива поява лучного метелика залітної популяції, особливо в тих районах, що межують з іншими областями.

В залежності від температур, в червні закінчиться заляльковування, розпочнеться літ та відкладання яєць стебловим (кукурудзяним) метеликом.

За умов помірно-вологої погоди, впродовж червня очікується висока інтенсивність льоту та потенційна плодючість імаго стеблового метелика.

Продовжуватиметься літ та відкладання яєць метеликами підгризаючих та листогризучих совок.

За середньодобової температури повітря 18-25ºС гусениці совок відроджуватимуться та живитимуться в посівах більшої частини сільськогосподарських культур.

 У посівах сої, цукрових буряків, багаторічних трав, овочевих та інших просапних культур розвиватимуться і шкодитимуть гусениці листогризучих совок: С-чорне, совки-гамми, зернової, городньої та люцернової.

За умов жаркої погоди  можливе зростання ареалу поширення метеликів та шкідливості гусениць бавовникової совки.

 

Зернові культури

У посівах озимих та ярих зернових колосових культур триватиме масове відкладання яєць хлібними клопами, розпочнеться відродження личинок. Імаго шкідника заселено 9,7-17,0% посівів оз/пшениці, пошкоджено 0,7-2,0% рослин в слабкому ступені, за чисельності імаго 0,3-0,4 екз/кв.м.

Хлібні клопи при чисельності вище ЕПШ, завдаватимуть кількісних та якісних втрат врожаю зерна.

Очікується повсюдний інтенсивний розвиток та шкідливість злакових попелиць і пшеничного трипса, зростанню чисельності яких сприятимуть оптимальні температура повітря 18-22оС та відносна вологість 65-75%. Попелицями  заселено 5,8-11,0% рослин оз/пшениці, а трипсами 4,8-10,0% рослин.

В червні також відбуватиметься живлення імаго хлібної жужелиці та хлібних жуків, підвищена чисельність яких можлива в окремих осередках, де відмічався підвищений зимуючий запас личинок фітофагів.

В посівах ярих зернових культур шкідливими залишатимуться хлібні п’явиці, злакові мухи  та інші вищезгадані шкідники озимини.

В посівах озимих зернових культурах матимуть значення борошниста роса, септоріоз, піренофороз, бура листкова іржа, жовта іржа, кореневі гнилі, якими хворіють 1,3-9,0% рослин.

Дані хвороби, а також гельмінтоспоріоз (темно-бурий, сітчастий і смугастий), ринхоспоріоз будуть розвиватися на ярих колосових культурах, де ними охоплено 2,0-8,0% рослин.

Під час колосіння в посівах озимих зернових культур (виключно присадибного сектора) спостерігатиметься ураження рослин летучою сажкою.

За підвищеної вологості і температури повітря 28-30ºС в період наливу зерна розвиватиметься фузаріоз колоса. Особливо небезпечним може бути раннє ураження колоса даною хворобою (в фазу цвітіння), що створить передумови формування щуплого невиповненого зерна з низькою життєздатністю.

За високої зволоженості під час наливу зерна, на колосках зернових культур ймовірний розвиток септоріозу, альтернаріозу, гельмінтоспоріозу, бактеріозу та оливкового пліснявіння.

В посівах кукурудзи за умов теплої та вологої погоди, очікується інтенсивне розмноження та розселення злакової попелиці.

Також, в посівах кукурудзи можливий ранній прояв та інтенсивний розвиток на листках гельмінтоспоріозу.

 

Зернобобові культури

Дощова погода під час бутонізації-цвітіння гороху сприятиме масовому відродженню личинок бульбочкових довгоносиків, які харчуватимуться на корінцях культури.

Горохова попелиця, що заселила 7,3-11,0% рослин, за умов помірно-теплої вологої погоди утворюватиме численні колонії на рослинах гороху.

Триватиме активне заселення посівів гороховою зернівкою, імаго якої за жаркої погоди (не нижче 21оС) в період цвітіння, живитимуться пилком і пелюстками гороху, а за температури 18-27оС відкладатимуть яйця, відроджені з яких личинки будуть пошкоджувати зерно майбутнього врожаю.

Бутонам, квіткам і зав’язі гороху завдаватимуть шкоду личинки горохової галиці і трипса, а також гусениці листогризучих совок.

На початку місяця розпочнеться літ та відкладання яєць метеликами горохової плодожерки.

В умовах високої вологості повітря і температури 18-25оС в загущених посівах гороху рослини продовжуватимуть хворіти на аскохітоз та пероноспороз, що уразили 1,0-4,0% рослин в слабкому ступені.

Високі денні температури повітря за низької вологості ґрунту (40-60%) сприятимуть розвитку кореневих гнилей, якими хворіє 2,3-5,0% рослин.

Тепла суха погода сприятиме підвищеній активності бульбочкових довгоносиків в посівах сої/зерно, що при середній чисельності імаго 3,0-5,0 екз/кв.м. пошкодили 7,3-15,0% рослин, в слабкому ступені.

За сухої жаркої погоди в червні, рослинам сої/зерно також завдаватимуть шкоди клопи, попелиці, акацієва вогнівка, тютюновий трипс, гусениці совок, дротяники.

Перезволоження ґрунту сприятиме поширенню кореневих гнилей на посівах сої/зерно, якими уражено 1,0-2,0% рослин..

Підвищена вологість повітря за температури 18-26оС, спричинить розвиток пероноспорозу, аскохітозу, альтернаріозу, септоріозу та інших хвороб.

 У багаторічних травах розвиватимуться та шкодитимуть жуки і личинки довгоносиків, гусінь совок, клопи, попелиці.

За вологої і теплої погоди в посівах б/трав поширюватимуться плямистості листя: антракноз, аскохітоз, пероноспороз та інші хвороби.

 

Технічні культури

На забур’янених берізкою польовою та осотом посівах цукрових буряків розвиватимуться личинки сірого бурякового довгоносика.

На пізніх посівах ц/буряків триватиме нанесення шкоди буряковими блішками.

Бурякова листкова попелиця, що заселила 9,7-18,0% рослин, за теплої вологої погоди впродовж червня інтенсивно розмножуватиметься.

За аналогічних погодних умов, насамперед на забур’янених площах буряків розвиватиметься  мінуюча муха, личинки якої заселили 43,4-10,0% рослин.

Ймовірні розвиток і шкідливість в посівах ц/буряків листогризучих та підгризаючих совок.

На важких ґрунтах, при утворенні поверхневої кірки, дисбалансі поживних речовин, пізні посіви цукрових буряків уражатиме фузаріозна жовтяниця.

Тепла дощова погода призведе до раннього прояву та поширення церкоспорозу та рамуляріозу на листках ц/буряків.

В умовах прохолодної погоди рослини буряків хворітимуть на пероноспороз.

За сухої жаркої погоди можливе ураження рослин ц/буряків борошнистою росою.

 

В посівах соняшнику тепла з помірними опадами погода сприятиме наростанню чисельності і шкідливості  геліхризової попелиці, якою заселено 3,0-8,0% рослин. 

У вогнищах спостерігатиметься пошкодження рослин гусеницями листогризучих совок.

Пізні сходи соняшнику пошкоджуватимуть дротяники і несправжні дротяники, піщаний мідляк, гусениці підгризаючих совок.

В умовах теплої з частими опадами погоди в посівах соняшнику розвиватимуться фомоз, пероноспороз, біла і сіра гнилі.

Можливий осередковий прояв борошнистої роси, а також фомопсису на площах соняшнику.

Посіви ярого ріпаку пошкоджуватимуть ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, пильщик, білани, листогризучі совки та попелиці.

Волога помірно-тепла погода червня місяця, призведе до ураження рослин пероноспорозом, фомозом та гнилями.

В посівах озимого ріпаку розвиватимуться капустяний насіннєвий прихованохоботник та капустяна стручкова галиця, якими пошкоджено 2,6-6,0% стручків озимого ріпаку, при середній чисельності прихованохоботника 1,2 екз/стручок, галиці – 7,0 екз/стручок.

Триватиме розвиток та поширення пероноспорозу, циліндроспоріозу, фомозу, якими уражено 3,0-6,0% рослин оз/ріпаку.

Дощова прохолодна погода призведе до зростання ураження рослин альтернаріозом, яким хворіє 3,2-6,0% рослин, а також початку ураження стручків даним захворюванням.

 

Картопля та овочеві культури

В посадках картоплі, інших пасльонових буде тривати живлення колорадського жука, імаго якого пошкодив 14,0-20,0% рослин картоплі. Відбуватиметься відродження і живлення личинок шкідника. За жаркої погоди в червні очікується прискорення розвитку всіх фаз шкідника і зростання їх шкідливості.

На капусті буде тривати нанесення шкоди капустяною попелицею, гусеницями біланів, капустяної та інших совок, капустяної молі. Осередково зустрічатимуться бариди і прихованохоботники, шкідливість яких зростатиме за посушливої погоди.

Дощова погода сприятиме ураженню картоплі і томатів альтернаріозом, і фітофторозом, огірківбактеріозом та пероноспорозом, цибуліпероноспорозом.

 

Плодові насадження

В червні закінчать живлення і заляльковуватимуться гусениці золотогуза, розанової листокрутки, шовкопрядів та яблуневої молі.

За теплої вологої погоди очікується наростання чисельності та шкідливості зеленої яблуневої попелиці, яка заселила 26,8% дерев, 5,3-10,0% листків.

Тепла і посушлива погода сприятиме зростанню чисельності і шкідливості кліщів, попелиць, медяниць, щитівок і несправжньощитівок.

Триватиме літ та відкладання яєць метеликами яблуневої плодожерки, що посилиться за відсутності опадів і вітру та температури повітря понад 16оС у вечірні години. Розпочнеться масове відродження гусениць першої генерації шкідника.

Жарка волога погода сприятиме подальшому поширенню борошнистої роси, яка охопила 10,6-16,0% обстежених дерев, уразила 3,1-6,0% листків та пагонів.

Прохолодна, дощова погода сприятиме зростанню ураженості листя яблуні паршею. Хвороба охопила 5,7-10,0% дерев і уразила 2,7-7,0% листків. За аналогічних погодних умов очікується на яблуні прояв плодової гнилі.

Масовому прояву кокомікозу, клястероспоріозу кісточкових сприятиме прохолодна погода, при значних опадах.

 

повернутись назад