^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Прогноз фітосанітарного стану основних с/г рослин у господарствах Тернопільської області в липні 2015 року

30 червня 2015, 14:28

Впродовж червня місяця спостерігалася нестійка погода з недостатнім вологозабезпеченням, подекуди з дощами різної інтенсивності в супроводі гроз, шквалів, подекуди граду.

Місячна температура повітря становила 17,8-18,5ºС тепла, що перевищувала норму на 1,5-1,8ºС. максимальна температура повітря підвищувалася до +30 +32ºС, а мінімальна – знижувалася до +6 +8ºС.

Впродовж червня розподіл опадів по території Тернопільської області був надзвичайно нерівномірним. На переважній частині області кількість опадів становила 51-92 мм (54-97% норми), а в північно-східній частині випало лише 14-37мм (15-41% норми).

Дані погодні умови значно вплинули на зростання чисельності листогризучих та сисних шкідників сільськогосподарських культур. Значного розвитку та поширення набули хвороби листя та генеративних органів рослин і багаторічних насаджень. Значно збільшилася ступінь забур’яненості посівів польових культур.

 

Багатоїдні шкідники

В липні за жаркої посушливої погоди (t° 25-30°С) триватиме живлення личинок та перехід у старші віки нестадних видів кобилок, коників на пасовищах і узбіччях доріг.

В окремих осередках посівів багаторічних трав, цукрових буряків, кукурудзи, соняшнику, овочевих та неорних земель не виключена поява та розвиток лучного метелика залітної популяції.

Впродовж липня триватиме розвиток  і шкідливість гусениць озимої совки та інших підгризаючих совок в посівах просапних та овочевих культур. Сприятливими умовами для розвитку гусениць буде температура 20-27°С з відносною вологістю повітря 70-95%.

В другій половині липня очікується літ метеликів ІІ покоління шкідника. В окремих районах, при оптимальних гідротермічних умовах можливі виникнення осередків підвищеної чисельності гусениць (ЕПШ в посівах буряків 1,0-2,0 екз/кв.м., інших просапних – 3,0-8,0 екз/кв.м).

Також продовжуватиметься розвиток листогризучих совок, зокрема капустяної, С-чорне, совки-гамма. Підвищення річних та збільшення суми ефективних температур поточної вегетації зумовить розширення ареалу більшості видів листогризучих совок. Ці шкідники активно розвиватимуться за помірних температур та достатнього вологозабезпечення.

На всій території області, можливе осередкове зростання шкідливості бавовникової совки в посівах кукурудзи та соняшнику, особливо за умов спекотної погоди.

Стебловий (кукурудзяний) метелик. В липні триватиме літ метеликів та відкладання яєць, розпочнеться масове відродження гусениць шкідника. При помірно-теплій та вологій погоді (+18 +30°С, з вологістю повітря понад 70%) відбуватиметься нормальна життєдіяльність всіх стадій фітофага, а також  формування осередків високої чисельності та шкідливості гусениць. Зниження відносної вологості й аномально високі температури повітря, призведуть до  часткової або повної загибелі яйцекладок та гусениць молодших віків стеблового метелика.

 

Зернові та зернобобові культури

В господарствах області проходитиме інтенсивне живлення хлібних клопів дозріваючим зерном, що заселили 18,2% озимих та 12,9,0% ярих посівів зернових культур і пошкодили відповідно 2,5-5,0% та 1,5-3,0% колосків. Живлення клопів дозріваючим зерном призведе до погіршення його посівних та хлібопекарських якостей.

В окремих осередках посівів колосових культур зросте шкідливість  хлібних жуків, зокрема жука-кузьки. Імаго фітофага пошкоджено в окремих осередках 2,0-4,0% колосків, при середній чисельності 0,6-0,8 екз/кв.м.

В другій половині липня жуки спарюватимуться та відкладатимуть в ґрунт яйця (на парах і просапних культурах).

         Впродовж місяця в дозріваючих хлібах харчуватимуться та розмножуватимуться  пшеничний трипс і  злакові попелиці, які заселили 35,0-47,5% площ та відповідно 8,6% і 4,8% колосків озимої пшениці.

         Злакові мухи літнього покоління розвиватимуться в злакових бур’янах та падалиці зернових  культур.

         За теплої  вологої  погоди очікується зростання чисельності злакових попелиць в посівах кукурудзи, що на 28,9% обстежених площ заселили 4,5-10,0% рослин кукурудзи, при чисельності личинок 5,0-12,0 екз/рослину.

         За теплої погоди і достатньої зволоженості повітря на колосі хлібних злаків прогнозується розвиток наступних хвороб: фузаріозу, септоріозу, альтернаріозу, бактеріозу, гельмінтоспоріозу та оливкової плісені. Шкідливість хвороб особливо посилюватиметься при тривалому роздільному збиранні хлібів та періодичних опадах.

Вегетуючі зернові культури хворітимуть на хвороби листя: борошнисту росу, піренофороз, септоріоз, буру листкову іржу, гельмінтоспоріоз, осередково ринхоспоріоз, червоно-буру плямистість, жовту листкову іржу та лінійну (стеблову) іржу.

Кореневі гнилі (офіобольозні, церкоспорельозні, фузаріозні) в зернових культурах, осередково спричинятимуть білоколосість та щуплозерність, від чого втрати врожаю зростатимуть.

         В посівах гороху шкодитимуть гусениці горохової плодожерки, що заселили 19,1 площ гороху та 2,1-4,0% бобів.

Також триватиме в посівах гороху живлення горохової  зернівки (2,0-6,0% пошкоджених бобів), трипсів (2,2-5,0% заселених бобів).

За теплої вологої погоди розмножуватиметься і завдаватиме шкоди  горохова попелиця, що на 30,0% площ гороху, заселила 28,7-40,0% рослин.

Завершить свій розвиток в посівах гороху  горохова галиця, що заселила 20,0% площ, 1,0-3,0% бобів гороху.

         Розвитку аскохітозу та пероноспорозу гороху, що поширились на 12,7-23,6% площ культури  і уразили в середньому 7,7% та 2,4% рослин в слабкому ступені, сприятиме дощова погода за температури 19-25оС, а також пошкодження рослин бульбочковими довгоносиками та механічні травмування.

За високої температури і ґрунтової посухи посіви гороху хворітимуть на кореневі гнилі,  якими уражено 3,7-10,0% рослин на 12,7% площ.

         За умов сухої жаркої погоди липня в посівах сої розвиватимуться та завдаватимуть шкоди павутинний кліщ, тютюновий трипс, соєва попелиця, якими заселено в середньому 5,5-8,0% рослин на 20,4-24,5% площ сої.

Можливе підвищення шкідливості гусениць листогризучих совок, особливо в окремих осередках.

Підвищена вологість повітря сприятиме поширенню аскохітозу, пероноспорозу, антракнозу, бактеріального опіку, які уразили 3,1-5,0% рослин в слабкому ступені.

Ймовірне поширення також вірусних хвороб сої (зморшкувата  та жовта мозаїка), із-за наявності в посівах сисних шкідників – переносників даних захворювань.

         У посівах багаторічних трав будуть продовжувати свій розвиток та шкідливість жуки і личинки довгоносиків (бульбочкові, фітономуси, апіон), клопи, попелиці, трипси,  гусениці листогризучих совок.

 

Технічні культури

На посівах цукрових буряків триватиме розвиток бурякової листкової попелиці, що заселила 64,4% площ, 9,8-16,0% рослин по І-ІІ балу заселення. Чисельність даного шкідника регулюватиметься комплексом біотичних (ентомофаг:попелиця - 1:40) та абіотичних факторів.

         Тепла і волога погода сприятиме розвитку бурякової мінуючої мухи та молі, проте шкідливість личинок очікується незначною, а окремих місцях помірною.

Ймовірне виникнення осередків підвищеної чисельності і шкідливості гусениць підгризаючих та листогризучих совок.

         За середньодобової температури 15-20оС та підвищеної до 96-100% відносної вологості повітря можливий масовий розвиток церкоспорозу, що поширився на 4,6-8,0% площ та уразив 0,6-2,0% рослин.

За аналогічної погоди відмічатиметься поширення пероноспорозу, альтернаріозу, рамуляріозу.  

В умовах жаркої посушливої погоди, в посівах цукрових буряків розвиватиметься борошниста роса.

Розвиток фомозу прогнозується на площах з порушенням агротехніки вирощування культури.

За незадовільних ґрунтово-кліматичних умов та неякісного виконання агротехнічних заходів прогресуватимуть кореневі гнилі, прояв яких відмічено в другій декаді червня, з ураженням 2,0-3,0% коренеплодів.

Впродовж місяця очікується прояв та поширення інших хвороб коренеплодів (парші, дуплистості, різних гнилей).

В разі нестачі мікро і макроелементів розвиватимуться хвороби голодування.

Розвиток вірусних хвороб залежатиме від чисельності віроформних комах-переносників.

         За теплої вологої погоди посіви соняшнику заселятиме і масово розмножуватиметься геліхризова попелиця, що заселила 12,5-20,0% рослин соняшнику, при чисельності 13,-17,0 екз/рослину.

У вогнищах відмічатиметься шкідливість листогризучих та підгризаючих совок.

         За теплої з періодичними опадами погоди у посівах поширюватимуться біла і сіра гнилі, пероноспороз, фомоз  та інші хвороби.

         У насінні ярого ріпаку дохарчовуватимуться личинки насіннєвого прихованохоботника і капустяної стручкової галиці.

У вогнищах кользи шкодитимуть гусениці совок, біланів, попелиці.

Тепла волога погода сприятиме розвитку в посівах ярого ріпаку альтернаріозу, пероноспорозу, фомозу, гнилей.

 

Картопля та овочеві культури

         На посадках картоплі, томатів триватиме розвиток колорадського жука. В другій декаді липня очікується вихід жуків літнього покоління, які заселятимуть здебільшого середньостиглі та пізньостиглі сорти картоплі та інші пасльонові культури.

         У липні на капусті шкодитимуть гусениці біланів, молі, совок, зросте поширення та чисельність капустяної попелиці, якою заселено 5,2-10,0% рослин. Осередково шкодитимуть бариди і прихованохоботники.

За теплої дощової погоди, рясних рос прогнозується розвиток фітофторозу пасльонових від середнього до епіфітотійного рівня.

Аналогічні погодні умови сприятимуть розвитку бактеріозу, пероноспорозу огірків, а також бактеріозів (судинного і слизистого) капусти.

 

Плодові насадження

В яблуневих садах протягом липня дохарчовуватимуться гусениці яблуневої плодожерки першого покоління, що пошкодили 1,7-5,0% плодів яблуні.

Починаючи з другої декади липня, прогнозується літ та яйцекладка метеликів другої генерації даного шкідника.

За сприятливих погодних умов зросте чисельність зеленої яблуневої попелиці, що заселила 42,7% дерев, 7,3-14,0% листків.

Тепла з помірними опадами погода, сприятиме наростанню чисельності і шкідливості інших сисних шкідників (плодових кліщів, медяниць, щитівок і несправжніх щитівок).

За помірно-теплої дощової погоди, зросте інтенсивність розвитку парші яблуні, яка уразила 7,3-13,0% листків та 1,5-3,0% плодів на 13,8-20,0% дерев.

За таких же погодних умов на кісточкових культурах очікується інтенсивний розвиток кокомікозу, клястероспоріозу, кучерявості листків персика.

Посушлива погода сприятиме розвитку борошнистої роси, що уразила 6,4-14,0% листків та 1,8-3,0% пагонів на 12,7-24,0% дерев яблуні.

Дощова  погода призведе до поширення плодової гнилі, яка уразила 1,0-2,0% плодів на 5,0-10,0% дерев яблуні.

повернутись назад