^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Прогноз фітосанітарного стану основних с/г рослин у господарствах Тернопільської області в липні 2015 року

31 липня 2015, 14:26

Погодні умови липня визначалися нестійким температурним режимом з недостачею опадів, суховійними явищами та зниженням вологості повітря до 30%.

Середньомісячна температура повітря в липні становила 19,8-20,7ºС тепла, що вище норми на 2,4-2,8ºС.

Максимальна температура повітря вдень підвищувалася до +34 +36ºС, а мінімальна вночі опускалася до +6 +9ºС.

Впродовж липня місяця спостерігався значний недобір опадів. Місячна кількість опадів складала до 18-70% норми.

Дані погодні умови досить позитивно вплинули на розвиток листогризучих та сисних шкідників сільськогосподарських культур. Інтенсивно розвивалися та набули поширення хвороби листя і генеративних органів рослин.

Багатоїдні шкідники

За жаркої посушливої погоди (t° 25-30°С) в серпні, триватиме живлення нестадних видів кобилок та коників на пасовищах і узбіччях доріг.

В окремих осередках посівів багаторічних трав, цукрових буряків, кукурудзи, соняшнику, овочевих та неорних земель, не виключається можливість появи та розвитку лучного метелика залітної популяції.

Враховуючи, що на стерні зернових колосових культур відмічається активне живлення мишоподібних гризунів, яке триватиме і в серпні місяці, розпочнеться міграція шкідників в посіви овочевих та пізніх просапних культур, а пізніше і на сходи озимого ріпаку.

На стерні зернових культур середня чисельність гризунів становить 1,5 жилих колоній/га, (2,0-4,0 жилих нори/колонію).

В посівах кукурудзи та соняшнику триватиме розвиток стеблового (кукурудзяного) метелика, який пошкодив відповідно 3,2-6,0% та 2,0-4,0% рослин в слабкому ступені. Шкідливість гусениць зросте в разі помірно-теплої, вологої погоди. За умов повітряної посухи ймовірне зниження плодючості, висихання яйцекладок, часткова загибель гусениць фітофага.

В посівах кукурудзи, соняшнику та сої зросте інтенсивність льоту та відкладання яєць метеликами бавовникової совки ІІ генерації, розпочнеться масове відродження та живлення гусениць. За умов спекотної погоди, ареал шкідливості гусениць бавовникової совки збільшиться.

Гусениці листогризучих совок (совки-гамми, С-чорне, городньої, гречкової та ін.) розвиватимуться і шкодитимуть в посівах овочевих і просапних культур, а також багаторічних трав  та ін. Ці шкідники активно розвиватимуться за помірних температур та достатнього вологозабезпечення.

Триватиме літ метеликів підгризаючих совок ІІ покоління, відкладання ними яєць та відродження гусениць в посівах просапних, овочевих культур, багаторічних трав ін. За сприятливих умов (теплої, помірно-вологої погоди, наявності квітучих рослин), сформується та реалізується потенційна плодючість самок совок.

В окремих районах, при оптимальних гідротермічних умовах можливі осередки високої чисельності гусениць підгризаючих совок (ЕПШ в посівах ц/буряків 1,0-2,0/екз/кв.м., інших просапних – 2,0-7,0 екз/кв.м.).

Зернові та зернобобові культури

У посівах зернових культур дохарчовуватимуться хлібні клопи, які пізніше переселятимуться в місця зимівлі.

В серпні очікується вихід з літньої діапаузи хлібної жужелиці, а за достатнього зволоження ґрунту – відкладання яєць. Личинки, що відроджуватимуться, будуть харчуватися та розвиватися спочатку на падалиці зернових культур і злакових бур’янах. В подальшому  шкідник мігруватимутиме на сходи озимих зернових культур, розміщених після стерньових попередників.

Хлібні жуки закінчуватимуть живлення в незібраних посівах колосових культур та на злакових бур’янах, спарюватимуться і відкладатимуть яйця.

Злакові мухи, цикадки, попелиці, хлібні блішки, інші спеціалізовані фітофаги зернових культур розвиватимуться на сходах падалиці, злакових бур’янах та кукурудзі, а згодом на сходах озимини.

В посівах кукурудзи триватиме розвиток злакових попелиць, що заселили 18,2-25,0% рослин.

 Враховуючи, що в посівах кукурудзи, що межують з минулорічними посівами кукурудзи, на рослинах відмічено появу імаго західного кукурудзяного жука, то в серпні місяця очікується зростання інтенсивності льоту жуків фітофага.

Враховуючи, що діабротика впродовж кожного вегетаційного періоду здатен розширювати ареал розповсюдження та шкідливості, тому не виключена поява нових осередків заселення в інших районах області.

За теплої вологої погоди в посівах кукурудзи триватиме поширення пухирчастої сажки, що уразила 0,5-1,0% рослин та гельмінтоспоріозу, яким уражено 4,5-8,0% рослин.

Помірно-тепла, волога погода сприятиме розвитку фузаріозу в посівах кукурудзи.

В період формування-дозрівання бобів сої розвиватимуться та завдаватимуть шкоди рослинам попелиці, трипси, люцерновий клоп, що заселили 9,8-18,0% рослин.

Також, в посівах сої шкодитимуть листогризучі совки, якими пошкоджено 4,5-7,0% рослин.

За умов підвищеної вологості повітря, наявності опадів і температури 15-20оС, зросте ураження рослин сої аскохітозом, бактеріальним опіком, пероноспорозом, септоріозом, антракнозом, що уразили 0,7-15,0% рослин в слабкому ступені.

Враховуючи, що в посівах сої спостерігається заселення рослин сисними шкідниками зростатиме ураження рослин вірусними хворобами – жовтою та зморшкуватою мозаїками.

За умов підвищеної вологості, рослини сої хворітимуть на сіру (t°15-20°С) і білу гнилі (t°21-22°С).

У посівах багаторічних трав триватиме розвиток та шкідливість комплексу комах (довгоносиків, насіннєїдів, попелиць, гусениць совок, клопів).

Спекотна помірно-волога погода сприятиме розвитку борошнистої роси, а надмірні опади – розвитку антракнозу  в посівах багаторічних трав.

Технічні культури

В посівах цукрових буряків шкідливість бурякової листкової попелиці, що заселила 12,2-20,0% рослин на 62,9% площ обмежуватиметься комплексом біотичних та абіотичних факторів.

Триватиме розвиток бурякової щитоноски, блішок, мінуючої мухи, проте шкідливість їх в серпні господарського значення не матиме.

Впродовж серпня продовжуватиметься в посівах ц/буряків розвиток фомозу (зональної плямистості), рамуляріозу, пероноспорозу та інших хвороб листя.

В серпні, в умовах теплої погоди та за достатнього вологозабезпечення, в посівах цукрових буряків можливий  інтенсивний розвиток  церкоспорозу, що уразив  4,6-6,0% рослин. За відсутності вчасно проведених захисних міроприємств хвороба може набути епіфітотійного рівня.

За аналогічних погодних умов, зросте шкідливість кореневих гнилей та парші,  якими уражено 0,5-3,0% коренеплодів.

 Наявність бурякової листкової попелиці в посівах ц/буряків призведе до зростання поширення  вірусної жовтяниці та мозаїки, що уразили 1,0-3,0% рослин.

При теплій з підвищеною вологістю повітря погоді, рослини соняшнику уражуватимуться гнилями (сірою і білою), пероноспорозом, фомозом, септоріозом та іншими хворобами.

На зелених не огрубілих кошиках соняшнику, харчуватиметься геліхризова попелиця,  що на даний період заселила 12,5-25,0% рослин соняшнику.

В окремих осередках посівів соняшнику активно шкодитимуть польові клопи.

В посівах соняшнику відмічатиметься шкідливість гусениць соняшникової вогнівки, які переважно пошкоджуватимуть непанцирні сорти соняшнику. Пошкодження фітофагом сприятиме ураженню соняшнику сухою гниллю, яка інтенсивніше проявлятиметься при сухій і жаркій погоді.

Картопля та овочеві культури

Посадкам картоплі та іншим пасльоновим культурам шкодитиме колорадський жук літнього покоління.

За підвищеної вологості повітря, рясних рос, різких коливань денних та нічних температур, на рослинах інтенсивно розвиватиметься альтернаріоз і  фітофтороз, що уразили 10,0-19,0% рослин картоплі та 1,5-5,0% рослин томатів.

Аналогічні погодні умови сприятимуть розвитку бактеріальних хвороб, верхівкової гнилі томатів та інших хвороб.

Капусті середніх та пізніх строків дозрівання шкодитимуть гусениці біланів, совок, капустяної молі.

Тепла, помірно-волога погода сприятиме розвитку капустяної попелиці,  що заселила 12,0-26,0% рослин капусти по балу ІІ.

Очікується осередковий розвиток та незначна шкідливість баридів та прихованохоботників на капусті.

Триватиме поширення судинного та слизового бактеріозів капусти, якими уражено 0,5-3,0% рослин.

За випадання дощів в посівах огірків інтенсивно поширюватимуться та прогресуватимуть пероноспороз і бактеріоз, що уразили 3,0-10,0% рослин.

Шкідники і хвороби плодових насаджень

В серпні триватиме розвиток яблуневої плодожерки, відбуватиметься масове відродження гусениць ІІ покоління шкідника на яблуні.

Також, проходитиме живлення гусениць золотогуза, з подальшим утворенням зимових гнізд.

Тепла, з помірними опадами погода сприятиме подальшому розвитку зеленої яблуневої попелиці, плодових кліщів, яблуневої медяниці, комоподібних щитівок.

Зерняткові породи дерев хворітимуть на паршу, яка уразила 25,5-52,0% дерев, 13,1-20,0% листя, 3,7-8,0% плодів.

Тепла волога погода сприятиме розвитку плодової гнилі, що охопила 11,5-22,0% дерев, 1,1-4,0% плодів.

Спекотна погода призведе до ослаблення загального стану дерев яблуні  та сприятиме розвитку борошнистої роси.

На листках груші спостерігатиметься ураження іржею,  яка поширилася на 3,0-8,0% дерев і охопила 1,0-5,0% листя.

На кісточкових породах дерев розвиватимуться - кокомікоз, клястероспоріоз, полістигмоз, на листках персика - кучерявість.

 

 

 

повернутись назад