^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Прогноз фітосанітарного стану основних с/г рослин у господарствах Тернопільської області в квітні 2016 року

01 квітня 2016, 14:38

На протязі квітня місяця відповідно до перебігу гідротермічних умов, відбуватиметься розвиток шкідливих комах, які за попередніми результатами перезимували добре, загибель їх за період перезимівлі була незначною.

За умов наростання стійкого тепла та прогріванні ґрунту активність комах збільшуватиметься,  а також відмічатиметься їх шкідливість.

У квітні за сприятливих погодних умов відбуватиметься перезараження рослин збудниками зимуючих стадій хвороб, які в подальшому створюватимуть загрозу сільськогосподарським культурам, за порушення технології вирощування та невиконання захисних заходів.

 

БАГАТОЇДНІ ШКІДНИКИ

Мишоподібні гризуни. Перезимівля мишоподібних гризунів на всій території області  відбулася благополучно.

Проведеним фітосанітарним моніторингом  встановлено, що чисельність мишоподібних гризунів на посівах озимої пшениці та озимого ріпаку становить в середньому 1,9-2,2 жилих колоній/га (3,0-4,0 жилих нори/колонію),  а на багаторічних травах – 2,7-5,0 жилих колоній/га (3,0-6,0 жилих нори/колонію).

При сприятливих агрокліматичних умовах (тепла погода без значних опадів та різких перепадів температур), триватиме інтенсивне розмноження та зростатиме чисельність мишоподібних гризунів на посівах озимих культур і багаторічних трав.

Ґрунтові шкідники.  За прогрівання ґрунту на глибині зимівлі до 10-12оС, активізуються та перемістяться у верхні шари (5-6 см) гусениці підгризаючих совок та личинки хрущів, хлібних жуків, чорнишів і коваликів.

Умови перезимівлі для шкідників були сприятливими, за рахунок чого ймовірне збереження достатньої чисельності зимуючих стадій даних комах і утворення вогнищ підвищеної їх шкідливості у посівах с/г культур.

 

ЗЕРНОВІ КОЛОСОВІ КУЛЬТУРИ

  Хлібна жужелиця (турун). Впродовж місяця очікується осередкове живлення личинок шкідника, які активно харчуватимуться в посівах, розміщених після стерньових попередників.  Помірно-тепла погода на фоні достатньої вологозабезпеченості ґрунту, сприятиме зростанню шкідливості туруна.

В кінці місяця очікується вихід з місць зимівлі хлібних клопів, які за теплої погоди переселятимуться на озимину.

Триватиме живлення личинок злакових мух в посівах зернових культур.

Злакові попелиці продовжуватимуть відроджуватися з зимуючих яєць за середньодобової температури +6 +8оС, а пізніше активно розмножуватимуться в посівах.

Цикадки за теплої посушливої погоди заселятимуть посіви озимих культур, живитимуться соком рослин, а віроформні особини - переноситимуть вірусні хвороби.

За середньодобової температури повітря +9 +10оС озимі зернові культури заселятимуть хлібні п’явиці та хлібні блішки, від яких в першу чергу потерпатимуть ослаблені та виснажені рослини.

Фітосанітарним моніторингом посівів озимих зернових культур встановлено, що рослини озимої пшениці уражені збудниками борошнистої  роси (13,8% площ, 1,9-4,0% рослин) та септоріозу (12,4% площ, 1,6-3,0% рослин).

За підвищеної вологості повітря та встановленні температури +12оС прогнозується перезараження рослин зимуючими збудниками даних хвороб.

За умов вологої спостерігатиметься поширення кореневих гнилей, що поширені на 19,3% площ оз/пшениці, при ураженні 2,0-3,0% рослин.

Також, у посівах озимих зернових культур очікується розвиток піренофорозу, гельмінтоспоріозу, ринхоспоріозу та бурої  листкової іржі.

 

БОБОВІ КУЛЬТУРИ

В квітні на відростаючих багаторічних травах за середньодобової температури повітря +7 +12оС шкодитимуть різноманітні довгоносики (бульбочкові, апіон), трав’яні клопи та гусениці підгризаючих совок.

При появі сходів гороху, посіви заселятимуть та наноситимуть шкоду жуки бульбочкових довгоносиків.

 

ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ

В залежності від погодних умов, в квітні розпочнеться вихід жуків сірого бурякового довгоносика. При підвищенні температури повітря до +17 +27оС, а на поверхні ґрунту до +25 +30оС фітофаг масово розселятиметься з місць зимівлі. Значної щільності та шкідливості даного фітофага не очікується.

Вищезазначені умови сприятимуть розселенню з місць зимівлі бурякової крихітки, щитоносок, активній міграції дротяників та несправжніх дротяників в верхні горизонти ґрунту.

На сходах буряків за умов теплої і сонячної погоди очікується розвиток та шкідливість бурякових  блішок.

Тепла погода сприятиме активному відродженню бурякової листкової попелиці на рослинах-господарях (калина, бруслина жасмин).

За теплої сухої погоди хрестоцвіті блішки заселятимуть та активно пошкоджуватимуть рослини озимого ріпаку, що відростають. Також, на рослинах озимого ріпаку шкодитимуть стеблові прихованохоботника, ріпаковий квіткоїд, інші комахи.

За надмірної вологості та понижених температур повітря в посівах озимого ріпаку, що ослаблені та зріджені після перезимівлі, поширюватимуться пероноспороз, фомоз, альтернаріоз, циліндроспоріоз та біла плямистість (сіростеблість).

 

 

БАГАТОРІЧНІ ПЛОДОВІ НАСАДЖЕННЯ

Погодні умови, що відмічалися на протязі зимового періоду сприяли перезимівлі шкідників саду, за рахунок чого значна частина зимуючого запасу вижила, і за оптимальних умов вегетаційного періоду шкідники можуть відновити чисельність та шкідливість.

За середньодобової температури повітря понад +6оС (у період набубнявіння бруньок) спостерігатиметься вихід з місць зимівлі садових довгоносиків (яблуневий квіткоїд, сірий бруньковий довгоносик ін.), а за температури +10 +14оС очікується масове розселення жуків.

За температури повітря +12оС на початку розпускання бруньок, залишатимуть гнізда і живитимуться бруньками, гусениці золотогуза.

Гусениці непарного шовкопряда відроджуватимуться (після розпускання бруньок) за середньодобової температури понад +6оС, а кільчастого – через 3-7 днів після переходу середньодобової температури через +11оС, насамперед у незахищених присадибних і лісопаркових багаторічних насадженнях.

Початок відродження гусениць розанової листокрутки очікується за суми ефективних температур 50оС, а масовий вихід спостерігатиметься при досягнені суми ефективних температур 70оС.

У фазі відокремлення бутонів розпочнеться виліт яблуневого пильщика, заляльковуванню сприятиме прогрівання ґрунту на глибині 10см до +12оС.

За середньодобової температури повітря  понад +7 +8оС активно відроджуватимуться личинки яблуневої листоблішки.

В період набубнявіння і розпускання бруньок, триватиме  виплодження личинок яблуневої попелиці із зимуючих яєць.

Відродження личинок червоного і бурого плодових кліщів відбуватиметься під час відокремлення бутонів, при переході середньо-добової температури через +7 +8оС.

Розвиток личинок комоподібної щитівки розпочнеться в період набубнявіння квіткових бруньок на яблуні за середньодобової температури повітря +7+8оС.

Для розвитку клястероспоріозу кісточкових під дією атмосферних опадів, достатніми будуть відносно низькі (+4 +5оС) температури повітря, а оптимальними - 19-26оС.

Ймовірному масовому поширенню кучерявості листків персика сприятиме прохолодна дощова погода, наявність туманів і рос.

За умов чергування зволоженості і підсихання листя, а також температури понад +7оС (оптимум 18-20оС), можна передбачити значний розвиток  парші яблуні.

За температури повітря +18 +25оС і значного насичення повітря вологою, очікується масовий розвиток борошнистої роси  в молодих і плодоносних, неосвітлених, слабо провітрюваних садах і розсадниках.

Моніліоз (моніліальний опік) кісточкових матиме швидке поширення за високої вологості (понад 70%) і помірної температури  повітря (+12 +16оС), навіть за короткий проміжок часу (впродовж однієї ночі).

повернутись назад