^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення № 7

06 травня 2016, 15:24

ШКІДНИКИ ТА ХВОРОБИ СОНЯШНИКУ

  Тепла суха погода сприяла підвищенню чисельності та активності сірого бурякового довгоносика та піщаного мідляка в посівах соняшнику. В окремих осередках чисельність імаго довгоносика зросла до 1,0-1,2 екз/кв.м, з пошкодженням 4,0-6,0% рослин, а мідляка – до 0,4-0,5 екз/кв.м, при пошкодженні 1,5-3,0% рослин в слабкому ступені.

При утриманні тривалого періоду сприятливої погоди для живлення жуків, пошкодження рослин, особливо в пізніх посівах соняшнику, може значно зрости.

Рекомендується проводити систематичний моніторинг посівів соняшнику, а при виявленні перевищення ЕПШ сірого бурякового довгоносика та піщаного мідляка 2,0 екз/кв.м.) негайно провести інсектицидні обробітки дозволеними до використання інсектицидами: ДиХлор БТ, КЕ 0,8-1,5 л/га, ХАНТЕР, КЕ 0,8-1,5 л/га, Хлорпірівіт-агро, КЕ 0,8-1,5 л/га або інші. Ефективними проти даних шкідників будуть суміші фосфорорганічних і піретроїдних препаратів у половинних нормах витрат.

          

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

повернутись назад