З 11.06.2019 по 14.06.2019 відповідно до листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 13.1.4/19937-18 від 20.12.2018 «Про проведення стажування спеціалістів у 2019 році» на базі Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» (далі – ВЛ) було проведено стажування за напрямком «Система якості».
В стажуванні прийняли участь фахівці Державних установ: Центральної фітосанітарної лабораторії, Полтавської, Рівненської, Донецької, Луганської та Вінницької обласних фітосанітарних лабораторій.
Під час стажування спеціалісти лабораторій ознайомилися із функціонуванням системи управління щодо якості в Державній установі «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія».
В ході навчання були розглянуті наступні питання:
- ознайомлення зі структурою та змістом ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2017 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій» (далі – Стандарт);
- розгляд документів системи управління ВЛ;
- ознайомлення з особливостями реалізації вимог Стандарту до організації та структури у ВЛ;
- ознайомлення з особливостями реалізації вимог Стандарту до ресурсів у ВЛ (персонал, умови навколишнього середовища, обладнання, метрологічна простежуваність);
- ознайомлення з особливостями реалізації вимог Стандарту до процесів у ВЛ (аналіз запитів замовників, валідація та верифікація методів, поводження зі зразками, забезпечення достовірності результатів);
- вивчення особливостей звітування про результати випробування у ВЛ;
- ознайомлення з особливостями реалізації вимог Стандарту до системи управління у ВЛ (управління документами системи управління, внутрішній аудит, коригувальні дії).
Після закінчення стажування була надана методична допомога з функціонування системи управління у фітосанітарних лабораторіях.