^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Де можна перевірити посівні якості насіння

27 листопада 2019, 11:09

«Де можна перевірити посівні якості насіння»

 

Врожайність сільськогосподарських культур визначається перш за все якістю посівного матеріалу. Насіння, підготовлене до посіву, повинно відповідати вимогам державного стандарту і мати належні посівні характеристики. У сучасному сільськогосподарському виробництві високоякісне насіння і садивний матеріал набувають особливої  уваги, оскільки майбутній урожай здебільшого залежить від його якості.

Якщо у Вас виникли сумніви стосовно придбаного насіння, якщо Ви бажаєте перевірити минулорічні залишки насіння, то Ви це зможете зробити в нас, Державній установі «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія».

Насамперед, рекомендуємо перевірити Ваш насіннєвий матеріал за його якісними показниками, оскільки для посіву використовують тільки якісне насіння.

Наша Лабораторія проводить оцінку посівних якостей насіннєвого і посадкового матеріалу (чистота, відхід, схожість, енергія проростання, вологість, маса 1000 насінин). Термін проведення досліджень складає від 5 до 21 дня, в залежності від культури та виду аналізу.

Лабораторія є незалежною, неупередженою, технічно компетентною та надає послуги з визначення показників якості насіння, товарних якостей садивного матеріалу, зерна, продуктів його переробки для підприємств і організацій всіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.

Лабораторія має сучасне обладнання, висококваліфікований компетентний персонал із значним досвідом роботи.

Лабораторія акредитована на відповідність вимогам стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2006(2017) «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій» Національним агентством з акредитації України та отримала атестат про акредитацію № 2Н1184, яке діє до жовтня 2023 року. Результати випробувань визнаються на міжнародному рівні.

Для підтвердження своєї компетентності Лабораторія бере участь в національних раундах по визначенню посівних якостей насіння, зернових, зернобобових та інших культур.

Посівні якості насіння визначаються шляхом аналізування середнього зразка насіння із конкретної партії в суворій відповідності до вимог ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначання якості» та ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості».

За результатами аналізування видається протокол випробування проби насіння.   

Вартість аналізувань встановлена Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 № 96 (у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.01.2016 р. № 18) «Розміри плати за послуги, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, з питань охорони прав на сорти рослин».

За більш детальною інформацією Ви можете  звернутися за тел.: (0352) 22-36-27 та адресою: 46010, м. Тернопіль, вул. Текстильна, 6, Державна установа «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія».

Ми допоможемо Вам визначити посівні якості насіння і убезпечити від втрат майбутній врожай, адже якість насіння – це запорука високих врожаїв!

 

Завідувач відділу реєстрації зразків

 Тернопільської фітолабораторії

 Чугрій В.Ю.

повернутись назад