28 травня 2021 року Національним агентством з акредитації України прийнято рішення про акредитацію Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» на відповідність вимогам ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 (ISO/IEC 17025:2017, IDT) «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій» та надано Атестат про акредитацію № 201184 в галузі фітосанітарна експертиза (ентомологічна, мікологічна, фітогельмінтологічна, гербологічна, бактеріологічна, вірусологічна) продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання у сфері карантину рослин та визначення посівних якостей насіння.
Згідно сфери акредитації Державна установа «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» компетентна на проведення таких випробувань:
Фітосанітарна експертиза:
1. Ентомологічна експертиза: ДСТУ 3354-96, п. 5.2, п. 5.4, п. 5.8;
1.1. Ідентифікація західного квіткового трипса Frankliniella occidentalis Perg.;
1.2. Ідентифікація середземноморської плодової мухи Ceratitis capitata Wied.;
1.3. Ідентифікація американського білого метелика Hyphantria cunea Drury;
1.4. Ідентифікація західного кукурудзяного жука Diabrotica virgifera virgifera Le Conte;
1.5 Ідентифікація тютюнової білокрилки Bemisia tabaci Gen.
2. Мікологічна експертиза: ДСТУ 4180-2003, п. 6.2, п. 6.3, п.6.4, п. 6.6.3;
2.1. Ідентифікація раку картоплі Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival;
2.2. Ідентифікація пасмо льону Mycosphaerella linоrum Naumov;
2.3. Ідентифікація білої іржі хризантем Puccinia horiana P. Hennings.
3. Бактеріологічна експертиза: ДСТУ 4709:2006, п. 6.9.2, п. 6.9.3, п. 6.9.7, п. 6.9.6, Diagnostic. РМ 7/97 (1) Indirect immunofluorescence test for plant pathogenic bacteria. Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 39, 413–416;
3.1. Ідентифікація бактеріального в’янення кукурудзи Pantoea stewartii subsp. Stewartii;
3.2. Ідентифікація кільцевої гнилі картоплі Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus.
4. Фітогельмінтологічна експертиза: ДСТУ 7406:2013, п. 5, п. 6, п. 7, п. 8;
4.1. Ідентифікація золотистої картопляної нематоди Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens;
4.2. Ідентифікація блідої картопляної нематоди Globodera pallida (Stone) Behrens;
4.3. Ідентифікація стеблової нематоди картоплі Ditylenchus destructor Thorne;
4.4. Ідентифікація стеблової нематоди Ditylenchus dipsaci Filipjev.
5. Гербологічна експертиза: ДСТУ 4009-2001, п.5.2, п.5.3, п.5.4;
5.1. Ідентифікація амброзії полинолистої Ambrosia artemisiifolia L.;
5.2. Ідентифікація ценхрусу довгоголкового Cenchrus longispinus Fernald;
5.3. Ідентифікація сорго алепського (гумай) Sorghum halepense (L.) Pers.;
5.4. Ідентифікація амброзії трироздільної Ambrosia trifida L;
5.5. Ідентифікація гірчака повзучого Acroptilon repens L. ;
5.6. Ідентифікація повитиць Cuscuta spp.
6. Вірусологічна експертиза: РМ 7/125 (1) ELISA tests for viruses. Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 45, 445–449;
6.1. Ідентифікація вірусу смугастої мозаїки пшениці Wheat streak mosaik virus;
6.2. Ідентифікація вірусу штрихуватої мозаїки ячменю Barley stripe mosaic virus.
Визначення посівних якостей насіння:
1. Аналізування чистоти і відходу насіння;
2. Аналізування схожості, енергії проростання насіння;
3. Аналізування вологості насіння;
4. Аналізування маси 1000 насінин.
ВСЬОГО: 45 показників.
У 2021 році Державною установою «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» з метою розширення сфери акредитації проведено валідацію/верифікацію наступних методів випробування:
Фітосанітарна експертиза:
1. Ентомологічна експертиза:
1.1. Ідентифікація південноамериканської томатної молі Tuta absoluta Meyr.
2. Мікологічна експертиза:
2.1. Ідентифікація індійської сажки пшениці Tilletia indica Mitra.
3. Фітогельмінтологічна експертиза:
3.1. Ідентифікація соснової стовбурової нематоди Bursaphelenchus xylophilus (Steiner and Buhrer) Nickle.
4. Гербологічна експертиза:
4.1. Ідентифікація пасльону колючого Solanum rostratum Dunal.
Визначення посівних якостей насіння:
1. Аналізування домішки насіння інших рослин;
2. Аналізування життєздатності насіння;
3. Аналізування зараженості насіння хворобами;
4. Аналізування заселеності насіння шкідниками (явна форма, прихована форма).