^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №4

27 березня 2014, 16:47

ШКІДНИКИ ТА ХВОРОБИ ОЗИМОГО РІПАКУ

       Аномально високі денні температури повітря впродовж двох тижнів, як для березня місяця, сприяли ранньому виходу чорного (хрестоцвітого) прихованохоботника з місць зимівлі та активному заселенню посівів озимого ріпаку. Спостерігається живлення жуків в посівах озимого ріпаку та початок відкладання ними яєць. На окремих площах чисельність прихованохоботників наблизилася до ЕПШ (10 жуків/жовту чашку за 3 дні).

       Рекомендується терміново обстежити всі посіви озимого ріпаку і при перевищенні ЕПШ, обов’язково провести обприскування одним з дозволених до використання інсектицидів.

       Для більш тривалого регулювання чисельності прихованохоботників на посівах, перевагу необхідно надавати препаратам системної дії: Каліпсо к.с. 0,2 л/га, Біскайя  о.д. 0,25 л/га, Нурел Д к.е. 0,5-0,6 л/га або інші.

       Для уникнення отруєння бджіл інсектицидами, за 3-5 днів перед початком проведення хімічних обробок, необхідно попередити бджільників про захисні роботи.

       В посівах озимого ріпаку відмічено прояв пероноспорозу, яким уражено 0,5-1,0% рослин на 9,0% обстежених площ.

       За умов вологої та помірно-теплої погоди, розвиток та поширення пероноспорозу в посівах озимого ріпаку значно зросте. 

       Рекомендується для оздоровлення посівів озимого ріпаку, провести обприскування одним з дозволених фунгіцидів: Аканто плюс 28 к.с. 0,5-1,0 л/га, Сетар 375 SC к.с. 0,3-0,5 л/га, Альєтт з.п. 1,5-1,8 кг/га, Террасил 250 к.е. 1,0 л/га, Аміста Екстра 280 SC к.с. 0,75-1,0 л/га, Фитал в.р.к. 2,0-3,0 л/га або інші.

       Для збільшення ефективності обробітків, інсектицидні та фунгіцидні обприскування необхідно комбінувати (при сумісності препаратів).

       Слід зауважити, що оптимальні години для проведення захисних робіт є період: з 6 по 9 ранку або з 7 по 9 вечора, в безвітряну суху погоду, при температурі від +8°С до +25°С.

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

повернутись назад