^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №9

08 травня 2014, 17:23

БАЗАЛЬНИЙ БАКТЕРІОЗ ПШЕНИЦІ

         В умовах цьогорічного вегетаційного періоду, звертає увагу зростання випадків виявлення в посівах озимої пшениці базального бактеріозу пшениці. При проведенні маршрутних обстежень, захворювання виявлено на 17,6% площ озимої пшениці, уражених нараховується 4,0-7,0% рослин, за слабкого ураження листя.

Слід зауважити, що проти бактеріозів не має рекомендованих до використання препаратів хімічного походження. Тільки біологічний фунгіцид Мікосан В, який призначений для підвищення урожайності, в рекомендованій дозі (10 л/га) виявляє бактеріальну активність до бактеріозів.

Опираючись на світову практику та досліди проведені науковцями різних наукових установ на провірених на антибактеріальну активність фунгіцидів, використаних проти збудників бактеріозів зернових культур установлено, що препарати Пенкоцеб ЗП, Ридоміл Голд МЦ 68 WG, в.г., Татту к.с., Ацидан з.п. володіють антибактеріальною дією в рекомендованій дозі. Ця дія пояснюється тим, що в склад даних препаратів входить манкоцеб, який і має антибактеріальну дію.

Подавлює ріст фітопатогенних бактерій також препарат Чемпіон з.п., в рекомендованій дозі і навіть нижче її. Антибактеріальною дією в даному препараті володіє гідрооксид міді.

Виходячи з вищенаведеного, можна рекомендувати використання хімічних фунгіцидів Пенкоцеб ЗП, Ридоміл Голд МЦ 68 WG, в.г., Татту к.с., Ацидан з.п., Чемпіон з.п. та біологічного препарату  Чемпіон з.п. для обмеження поширення базального бактеріозу в посівах озимої пшениці в період виходу в трубку.

 

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

повернутись назад