^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Бактеріальний опік горіха

Бактеріальний опік горіха

В Україні листки, плоди і гілки волоського горіха пошкоджують і уражують близько 50 видів шкідників і хвороб. Серед хвороб найбільшу небезпеку становить бактеріоз або бактеріальний опік горіха.

Бактеріоз (Xanthоmonаs cаmpestris px juglandis) є найбільш поширеним захворюванням волоського горіха і в світовій практиці практично немає сортів досить стійких до нього. Хвороба вражає всі надземні органи дерева волоського горіха: бруньки, листя, пагони,  чоловічі і жіночі квітки, одно- і дворічні гілки, плоди на різних стадіях їх розвитку.

На листі з'являються крупні чорні плями, які подовжуються уздовж жилок. Листочки деформуються, чорніють, в результаті злиття плям, і обпадають. На молодих пагонах, як і на листі, хвороба утворює подовжені коричневі плями. Інфіковані молоді пагони засихають і опадають Уражені сережки з тичинковими квітками є джерелом поширення хвороби. Особливо небезпечні пошкодження маточкових квіток. Збудник може потрапити з пилком у період цвітіння, внаслідок цього, суцвіття не утворять зав’язі. У роки із сприятливими умовами для розвитку хвороби (дощова погода) знищується до 90% маточкових квіток, і дерева практично залишаються без урожаю Якщо бактерії активізувалися пізніше, це призводить до погіршення якості плодів. На горіхах з’являються виразки. Влітку хвороба вражає ядра плодів, багато з них загнивають. У молодих дерев бактеріоз пошкоджує кореневу шийку, сповільнюється ріст, з’являються надломи, що може призвести до загибелі саджанця.

 Зимує бактерія на корі дерев, при надмірній вологості стрімко розповсюджується. Навесні інфекція проникає в листя через бруньки, а в інші органи дерева – через механічні пошкодження. Надмірно великі дози азотних добрив в посадках підсилюють розвиток хвороби. Сорти з тонкошкірими горіхами більш уразливі до хвороби в порівнянні з товстошкірими.

Для профілактики бактеріозу велике значення мають агротехнічні заходи спрямовані на збирання і спалювання листя та уражених гілок.

Для боротьби з бактеріями обприскують дерева бордоською рідиною. До цвітіння – 3% (на 10 л розчину – 300 г мідного купоросу + 600 г негашеного вапна), а через 2-3 тижні після цвітіння – 1% (на 10 л розчину – 100 г мідного купоросу + 200 г негашеного вапна) або 0,5% розчином сечовини. Для зменшення поширення плямистостей рослини обприскують восени 7% розчином (700 г на 10 л води) карбаміду.

Агрохімікати слід застосовувати з чітким дотриманням регламенту, при надмірному застосуванні шкідливі речовини можуть накопичуватись у плодах,  що шкодить здоров’ю людини.

Важливо пам’ятати, що обробка волоського горіха від хвороб повинна проводитися в суху безвітряну погоду з обов’язковим дотриманням заходів особистої безпеки.

Правильний догляд і своєчасна обробка дерев волоського горіху від хвороб і шкідників обов’язково дадуть свій результат і забезпечать вас гарним врожаєм.

Бойко Марія Петрівна                 

Головний фахівець-бактеріолог

відділу фітосанітарного аналізу