^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Чим хворіє розсада помідорів

Чим хворіє розсада помідорів?

Помідори – важливий продукт харчування. Вони багаті вітамінами А та С, які підтримують імунну систему, зір та здоров'я шкіри, також містять вітамін К, який добрий для наших кісток. Однак найбільше томати цінні тим, що вони є основним джерелом потужного антиоксиданту лікопіну, який знижує ризик серцевих захворювань і раку.

Кінець травня – це час висаджування розсади помідорів у відкритий грунт. Але щоб одержати гарний урожай цих овочів, потрібно подбати про здорову та міцну розсаду. Тому ретельно перегляньте кожен сіянець перед висадкою та переконайтеся, що ваша розсада не інфікована.

Всі хвороби розсади помідорів поділяються на 2 категорії: інфекції і надлишок або нестача мінералів і мікроелементів. Збудниками інфекцій є грибки, віруси і бактерії. Заразитися рослини можуть один від одного, через повітря, воду, грунт або насіння. Найчастіше розсада помідорів гине через ураження грибковими захворюваннями.

Найпоширенішими  хворобами молодих томатів є чорна ніжка, біла й бура плямистості листя, чорна бактеріальна плямистість, бактеріальний рак, стрик, фітофтороз та мозаїка.

Небезпечна хвороба, що вражає молоді рослини, - чорна ніжка. Збудник з грунту переходить на нижню частину стебла, поширюється по колу, після цього хворе місце стає тонким, основа стебла чорніє, там утворюється перетяжка і в результаті саджанець падає і гине. Грибок любить тепло і зайву вологість, при вирощуванні томатів в загальній ємності без пікіровки він часто вражає занадто густі посадки на підвіконні і в теплиці. Хворі рослини слід негайно знищувати.

Заходи:

• обробити землю під грядки розчином мідного купоросу;

• вчасно провести пікірування, не допустити густої висадки;

• хвору розсаду слід негайно знищити.

Біла плямистість листя проявляється брудно-білими плямами з чорними цятками й темною облямівкою на нижніх листках, які поступово буріють, сохнуть і опадають. Проникає інфекція із зараженого ґрунту.

При перших ознаках хвороби  всі уражені сіянці слід видалити та знищити, ґрунт полити розчином марганцівки й притрусити деревним попелом, а здорові рослини обробити бордоською рідиною чи іншим мідієвмісним фунгіцидом.  

Фітофтороз передається через посівний матеріал, ґрунт повітря чи воду і частіше вражає розсаду, яка потерпає від нестачі міді, калію, йоду та марганцю.

Першими симптомами хвороби є темно-бурі плями на листі, які з часом переміщуються і на стебла, і на плоди. Уражені ділянки із зворотного боку покриваються сіруватим нальотом. Захворювання швидко поширюється на інші рослини.

Знищують фітофтори розчином фунгіциду, але це рідко вдається з першого разу.

Бура плямистість листя спочатку виглядає як розпливчасті жовтуваті плями на верхній стороні листя й оливкового кольору наліт на їхньому споді. Поступово плями темніють і розпливаються по всій листовій пластині, а наліт стає темно-коричневим. Хворе листя сохне й опадає. Активно розвивається захворювання на тлі високої вологості й температури повітря. Знищують інфекцію обробкою сіянців розчином фунгіциду, попередньо видаливши уражені екземпляри.

Чорна бактеріальна плямистість передається через нестерильний ґрунт або насіння й виглядає як чорні плями на наземних органах рослин.

Уражені сіянці слід негайно вилучити та знищити, ґрунт пролити розчином марганцівки та притрусити зверху деревним попелом, а розсаду обробити розчином мідієвмісного фунгіциду.

Бактеріальний рак вражає судинну систему рослин і викликає їхнє в'янення. Діагностувати його можна по світлих округлих плямах із центром, який поступово темніє, і стає схожим на пташине око. Хворі рослини знищують негайно, а здорові обприскують фунгіцидом.

До вірусних захворювань, які можуть вражати розсаду помідорів відносять мозаїку та стрик.

Мозаїка надає листю рослин строкатого забарвлення: на них темно-зелені плями чергуються зі світлими, майже жовтими. У результаті листя згортається й відмирає.

Стрик, або штрихуватість, передається насінням заражених рослин. Хворі сіянці вкриваються штрихами, смужками й крапом червонувато-коричневого відтінку, листя відмирає, а черешки та стебла набувають крихкості.

Препаратів для лікування вірусних захворювань помідорів на даний час не має. Якщо на розсаді присутні ознаки цих хвороб, негайно видаліть і знищте уражені сіянці

Шаблій Галина Володимерівна

Заступник завідувача ВФА