^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Стриги-небезпечні карантині бур`яни

 

CТРИГИ – НОВА КАРАНТИННА ЗАГРОЗА ПОСІВІВ

Бур'яни — небажана трав'яниста рослинність в угіддях, посівах, насадженнях культурних рослин, яка конкурує з ними за світло, воду, поживні речовини, а також сприяє поширенню шкідників та хвороб.

Карантинні бур'яни - види бур'янів, які засмічують сільськогосподарські угіддя, луки, пасовища, узбіччя доріг, зростають на всіх типах ґрунтів і завдають значної шкоди сільському господарству та небезпечні для домашніх тварин і здоров'я людини.

Одними з найнебезпечніших  карантинних бур’янів є бур’яни, що належать до роду Striga.

Вцілому, в світі налічується більше 60 видів даного роду. Стриги поширені у тропічних та субтропічних країнах Азії, Африки та Австралії. В 1956 році зафіксовані у США. 

Striga sрp. уражують в першу чергу зернові культури (пшеницю, жито, кукурудзу, просо, сорго, овес, рис), але можуть паразитувати також на цукровій тростині і інших рослинах.

Найбільшої шкоди рослині-живителю стрига завдає у перший місяць вегетації, коли, живлячись за рахунок рослин, вона утворює численні м'ясисті підземні пагони. Уражені культурні рослини мають такий вигляд, як під час сильної посухи. Листки в'януть, жовтіють і опадають, ріст рослини затримується, що призводить до її відмирання. Залежно від ступеня ураження, зниження врожайності може складати 40 – 100%.

Striga sрр. – однорічні та багаторічні трав'янисті ролини, що паразитують на коренях. За ступенем паразитування поділяються на абсолютні паразити та напівпаразити.

Розмножуються стриги за допомогою дрібного насіння (довжина 0,15-0,6 мм, ширина 0,1-0,3мм.). Розвиток насіння відбувається у дві фази: для 1-ї фази необхідна температурі від + 25°С та вологість ґрунту 20-30%, для 2-ї – кореневі виділення рослини-господаря, які абсорбуються насінням протягом 2 год. Якщо насіння пройшло першу фазу розвитку, але відсутні умови для проходження другої фази, воно здатне зберігатися у стані спокою десятки років – до настання сприятливих умов.

У період найбільш інтенсивного розвитку підземних пагонів, стриги споживають поживні речовини рослини-господаря, з виходом пагонів на поверхню ґрунту і з утворенням зелених листочків, вони набувають здатності самостійно синтезувати речовини, але при цьому необхідний запас поживних речовин і вологи вони поповнюють виключно методом паразитування. 

Квіти у стриг невеликого розміру, яскравого забарвлення і відрізняються багатством кольорів (білі, червоні, лілові, бордові, жовті, бузкові тощо).

 Плід – коробочка, кількість насінин в якій коливається від 700 до 1800.

Насіння Striga spр. може бути занесене на територію України з насіннєвим матеріалом, який імпортується, транспортними засобами, природнім способом (вітер,вода,тварини,рослини, тощо) 

Для попередження завезення насіння даного бур’яну на територію України, необхідно проводити ретельне інспектування об’єктів регулювання. Забороняється ввезення зерна та продуктів його переробки із зон ураження стригами. Обов’язкове проведення карантинного огляду та лабораторна експертиза імпортованого насіннєвого й садивного матеріалу. У разі виявлення плодів, насіння або вегетативних органів стриги, вантаж підлягає поверненню постачальникові. Також необхідно систематично проводити обстеження земель: 

-узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей; території станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;

-пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання насіннєвого матеріалу, а також прилеглої території навколо них в радіусі 3 км.

Гончарик Лілія Ярославівна       

Головний фахівець – герболог  

відділу фітосанітарного аналізу