^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Шкідники горшкових

Добре відомо, що квіти покращують мікроклімат, створюють певний комфорт і неповторну обстановку. Однак рослини радують лише в тому випадку, якщо вони здорові і добре розвиваються. На жаль, разом з кімнатними квітами на підвіконнях знаходять собі місце багато шкідників кімнатних рослин.

Які ж причини появи і розповсюдження шкідників в кімнатних умовах? Часто їх заносять разом з рослинами. Купуючи улюблені квіти, необхідно ретельно перевіряти, чи не є вони джерелом зараження.

Найбільш поширеними карантинними шкідниками квітково-декоративних рослин є: західний квітковий трипс, трипс Пальмі, галовий кліщ фуксії, хризантемний листяний мінер, конюшинний або хризантемний мінер, гвоздична листокрутка.

Трипси – одні з найбільш стійких шкідників! Серед них виділяють два види, які найбільше завдають шкоди квітково-декоративним культурам, це: західний квітковий трипс та трипс Пальмі. Хімічна боротьба з ними досить ускладнена. Ці, дуже дрібні комахи, ведуть прихований спосіб життя, оселяючись в квіткових бруньках, пуп’янках, квітках, під різними лусочками на рослинах, тому більша частина популяції є невразливою до звичайних хімічних обробок. Живлячись, трипси спричиняють появу жовтих некротичних плям, які згодом зливаються. Пошкодженні тканини відмирають, в результаті утворюються отвори, листя в’яне і опадає, часто відмічається викривлення стебел. Пошкодження квіткових бруньок викликає деформацію квіток.

Уражену рослину краще ізолювати (перенести в «карантин»). Місце, де стояла уражена трипсом рослина, ретельно очищають, у рослин оброблених хімічними препаратами міняють верхній шар ґрунту. В ідеалі краще всього пересадити їх в новий ґрунт, а коріння промити.

Народні засоби: обмити або обприскати добовим настоєм цибулі або часнику (1 чайна ложка подрібненого цибулі або часнику на 1 склянку води) або настоєм лушпиння цибулі. Для рослин, які не можна обприскувати, рекомендується наступний метод: нарізаний часник або баночку з невеликою кількістю скипидару помістити біля рослини і на кілька годин накрити його разом з препаратом поліетиленовим мішечком.

Галовий кліщ фуксії не поширений на території Україні. Проте потрібно проводити ретельний огляд продукції квітково-декоративних рослин з якими може занестися шкідник на незаражену територію. Шкідника не побачиш неозброєним оком, а лише під мікроскопом. Внаслідок ураження кліщем, листки рослини вкриваються білими плямами, що нагадує ураження борошнистою росою.

Конюшинний або хризантемний мінер уражає близько 125 видів рослин, з квітково-декоративних – айстрові: айстри, хризантеми, жоржини, гербери, гвоздики тощо. Шкодять як личинки так і імаго. Личинки харчуються мезофілом листка, руйнують фотосинтезуючу систему листка. Міни шкідника знижують декоративність квіткових культур.

Поширюється мінер у мінах на листках декоративних культур і саджанців. Час перебування квітів у вазі при кімнатні температурі досить для того, щоб мінер завершив свій життєвий цикл. Тому варто ретельно оглядати, виявляти і знищувати міновані рослини. Витримування рослин при температурі 0оС кілька тижнів призводить до загибелі усіх стадій шкідника.

Для попередження занесення гвоздичної листокрутки слід проводити детальний огляд імпортних та вітчизняних вантажів, які надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати горшкові культури та зрізи квітів.

 

                                                                       Провідний фахівець-ентомолог

Тернопільської фітолабораторії

                                                                              Турецька М.І.