^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Хочеш мати яблука та сливи – не давай американцю поживи.

Американський білий метелик – багатоїдний шкідник, який пошкоджує понад 200 видів рослин – плодових, лісодекоративних, чагарникових багаторічних насаджень та деяких технічних культур, зокрема, бавовнику і хмелю.

Йдеться про особливого шкідника, який руйнує наші з вами сади нещадно і вперто, – про американського білого метелика, якому смакують понад 200 видів рослин – плодових, лісодекоративних, чагарникових багаторічних насаджень та деяких технічних культур, зокрема, бавовнику і хмелю. Улюбленою їжею є листя шовковиці, клена ясенелистого, горіха волоського та всіх плодових культур.

Метелик цей білосніжний, розмах крил сягає 35 мм. Літає у вечірні години. Доросла гусінь теж немала – 40 мм. Лялечка коричнева і втричі менша. Зимує остання у пухкому павутинному коконі у тріщинах кори дерев, під опалим листям, у смітті на землі, у щілинах будівель, горищ, парканів, у вуликах. Навесні за температури, вищій +10ºС (наприкінці травня – на початку червня), починають літати метелики, які спарюються і відкладають яйця на нижній бік листків. Через 10-15 днів відроджуються гусениці, які мають 7 віків. До 4 віку вони живуть колоніями на листях, утворюючи павутинні гнізда. Старші гусениці розлазяться по всьому дереву, об’їдаючи листя. На Тернопільщині АБМ розвивається в 2 поколіннях.

Шкідливість американського білого метелика обумовлюється ненажерливістю гусениці. За наявності 8-12 кладок яєць на одному середнього розміру дереві гусениці можуть знищити його листя, внаслідок чого на пошкоджених деревах різко знижується урожай. Взимку такі дерева часто підмерзають. При пошкодженні дерев протягом двох-трьох років поспіль вони гинуть

Боротьбу з гусінню починають у період, коли вона перебуває у 1-4 віці і тримається колоніями у павутинному гнізді. Протягом 1-3 тижнів гілки з павутинними гніздами треба зрізати і спалити. А починаючи з 5-го віку, гусениці залишають гнізда, розповзаючись по дереву. У цей час необхідні обприскування дерев інсектицидами або біопрепаратами – дендрабациліном, лепідоцидом, бітоксібациліном.

Проте найкращий засіб боротьби з метеликом є використання природного ворога шкідника – ентомофага хойойї (маленька комаха). Хойойя заражає лялечки метелика, призводячи до їхньої загибелі. Випуски ентомофага здійснюються в період залялькування першого покоління АБМ. Ефективність хойойї в умовах лісостепу є досить великою.

 

Завідувач відділу фітосанітарного аналізу
Тернопільської фітолабораторії
Чугрій В.Ю.