^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Кроплять поля – страждають бджоли!

Кроплять поля – страждають бджоли!

Кожне використання засобів захисту рослин повинно бути обґрунтованим та доцільним. Асортимент пестицидів, час застосування та кратність обробок мають відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». На сьогоднішній день бджільництво в Україні розвивається досить успішно. Однак існують і численні проблеми, які стримують розвиток галузі. Одна з основних – це хвороби бджіл, зокрема хімічні токсикози. Хімічний токсикоз проявляється непередбачено, комахи гинуть без явних клінічних ознак. В 95% випадків хімічний токсикоз викликають інсектициди, в 4% – гербіциди і 1% припадає на інші препарати. Пестициди проникають в організм бджіл з кормом, водою, при безпосередньому контакті (що найбільш небезпечно) та фумігації.

22222.jpgВзаємовідносини між суб’єктами господарювання та власниками бджіл регламентуються Законом  України «Про бджільництво». Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, територію і культури, що будуть оброблюватися, форми і методи його застосування, вказівку щодо часу ізолювання бджіл. Рекомендується також інформувати жителів  населених пунктів, прилеглих до полів, які будуть оброблятись пестицидами, про проведення даних видів робіт шляхом розміщення оголошень на дошках об’яв у громадських місцях  (біля магазинів, зупинок транспорту тощо).

bdjilka-20549.jpgМасова загибель бджіл може призвести до зникнення багатьох видів рослин, у тому числі сільськогосподарських, оскільки майже 80% з них запилюють медоносні бджоли. Тож, людство може стикнутися з великими проблемами. Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільгосппідприємств та пасічників, що несе користь обом сторонам, пасічнику мед, пилок та здорових бджіл, а сільгоспвиробнику - підвищення урожайності.

Взаємоповага між підприємцем та бджолярем, врахування ними інтересів один одного – є найкращою гарантією унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

 

  Людмила Формазюк                                 

                                                                                             головний фахівець – агрохімік відділу  

                                                                                   аналітики пестицидів, агрохімікатів