^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Укриття винограду на зиму

Укриття винограду на зиму

 

В період відносного спокою надземні частини виноградного куща вільно переносять температуру до - 12ºС, - 15ºС. При подальшому зниженні температури спостерігається загибель вічок винограду. Якщо температура повітря опускається до -21ºС, -24ºС – його потрібно вкривати.

За спостереженнями багатьох виноградарів, молоді кущі більш чутливі до несприятливих погодних умов. Через слабо розвинену кореневу систему вони більше страждають від нестачі вологи в грунті, сильніше пошкоджуються заморозками, хворобами та випріванням.

Перед укриттям винограду роблять обрізку, видаляють рослинні залишки і обробляють рослини залізним або мідним купоросом.

При прямому укритті грунтом в теплі зими частина вічок може згнити. Тому бажано вкривати виноградні лози повітряно-сухим способом. Прямо на пучки пагонів, або на дротяні дуги накидають чорну плівку або пластикову мішковину. І тільки після цього кущі закопують грунтом.

В районах із стійким і високим сніжним покривом досить посадити виноград в траншеї глибиною 40 – 50 см, а на зиму притискати пагони на дно. Сніг накопичиться в таких поглибленнях і надійно захистить лози від морозів. Укриття лоз треба закінчити до настання морозів, інакше лоза стане ламкою.

Навесні, після того як розтане сніг, важливо вчасно прибрати плівку з винограду, щоб уникнути запрівання. Зробити це потрібно тоді, коли припиняються сильні нічні заморозки, і нічна температура буде не нижче -5°С. Коли земля розмерзнеться та з'являться перші паростки, укриття  прибирається на деякий час.  Це краще зробити в похмурий день або ввечері, щоб яскраве весняне сонце не зашкодило кущам.

З настанням теплих днів остаточно знімають укриття, але лозу відразу не підв'язують до шпалери, а дають їй розпустити бруньки і навіть утворити приріст пагонів до 5 см. Після цього обережно підв'язують до шпалери і одночасно видаляють зайві пагони і бруньки. Щорічна обрізка і формування кущів - обов'язкові умови по догляду для отримання щорічних високих урожаїв винограду.

     Людмила Формазюк                                 

                                                                                             провідний фахівець – агрохімік відділу  

                                                                                   аналітики пестицидів, агрохімікатів