^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Мала бульба-великі плоди

                                                                                  Мала бульба-великі плоди

Картопля-поширена сільськогосподарська культура родини пасльонових, яку в народі називають «другим хлібом», одна з найважливіших продовольчих, технічних і кормових культур.  Для отримання  хорошого урожаю необхідно дотримуватись агротехнічних заходів вирощування картоплі, а саме вибір попередника, обробіток грунту, удобрення, сорт, посадка, догляд. Найкращим попередником є озимі зернові культури. Обробіток грунту під картоплю починається з осені. При обробітку після зернових - лущення стерні, дискування, оранка. (найкращий час для оранки - друга половина жовтня), внесення фосфорних та калійних добрив. Найкращими добривами, що забезпечують фосфором і калієм, під картоплю є суперфосфат потрійний і калімагнезій. Кількість внесення калійних і фосфорних  добрив залежить від кількості цих елементів у ґрунті. Корисним є максимальне забезпечення рослин калієм у зв’язку з кращою стійкістю до хвороб, кращим перенесенням засухи і кращою лежкістю картоплі. Рослини картоплі також мають бути забезпечені магнієм.

 Ефективним є приорювання соломи - 1 кг карбаміду на 100 кг соломи, хорошим заходом є посів і приорювання сидератів: гірчиці, редьки.

Першим заходом на полі весною є культивація з боронуванням (березень, початок квітня на 12-15см). Напрям культивації повинен співпадати з напрямом посадки. Рядки з півночі на південь. Картоплю садимо в добре вироблений ґрунт, коли температура на глибині 10 см досягає 8˚С. В наших умовах це ІІ-ІІІ декада квітня. В залежності від величини посадкового матеріалу, відстань між бульбами при посадці має становити від 20 до 35 см при ширині міжрядь 60 см. Удобрення азотом застосовуємо в кількості від 100-150 кг/га в залежності від очікуваного врожаю. Норми більш як 100 кг/га ділимо на 2 частини одну перед посадкою, а другу - пізніше. Найкраще азотне добриво для картоплі - це аміачна селітра та сечовина.

Важливе значення має і  посадковий матеріал, який становить від 1,8 до 5 тон/га (це 35-45 тисяч/га бульб). Глибина посадки залежить від величини посадкової картоплі (7-8см). Бульби протруюють препаратом “Престиж”, який захищає від шкідників та частини хвороб .

Найефективнішим заходом догляду за картоплею є проведення боронування до сходів та оприскування гербіцидами перед самими сходами картоплі.

Після появи сходів- підгортання з формуванням об’ємного гребеня. Картопля потребує 5-7 разового оприскування проти грибкових хвороб.

Поради:

Чим менша бульба картоплі, тим крупніші плоди і навпаки, тому найкраще садити бульби середньої величини або розрізати бульби так, щоб на кожній частині було кілька вічок.

Глибоко посаджені бульби дають дрібну картоплю.

Підгодовувати картоплю краще хімічними добривами - органіка, особливо гній, негативно впливає на смакові якості, особливо тоді коли його вносили весною.

Щоб отримати великі, смачні бульби необхідно злегка підламувати бадилля, після цього поживні речовини витрачаються на розвиток бульб, таку процедуру необхідно проводити через 1-2 тижні після цвітіння.

Фітофтора ніколи не розвивається на грунтах багатих міддю, тому перед посадкою обробити бульби розчином мідного купоросу.

Коли листя почне чорніти від фітофторозу, треба бадилля зрізати чи скосити і спалити.

По краях картопляного поля для відлякування колорадського жука можна висівати ароматичні трави, календулу, коріандр, чорнобривці, настурцію

                                                                                                                                     Чубарик Галина Михайлівна                 

 Завідувач відділу визначення посівних
якостей насіння і товарних якостей      
садивного матеріалу