^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Мікрозелень на підвіконні

Мікрозелень на підвіконні

Мікрозелень — це відносно новий,  дуже корисний продукт, новітній тренд світової кулінарії та здорового харчування. У ніжних молодих проростках міститься більше вітамінів і важливих елементів для організму людини, ніж в самих овочах. За перші 10 днів свого життя, мікрозелень не встигає накопичити в собі шкідливих речовин з атмосфери та живе в екологічно чистих умовах. Вона здатна активно рости без використання будь-яких добрив і стимуляторів. При регулярному вживанні мікрозелені, можна поліпшити функціонування серцево-судинної, травної, нервової, репродуктивної та ендокринної систем. Ці диво-проростки продовжують молодість, покращують стан шкіри, нігтів і волосся і є дієтичною їжею з мінімумом калорій. У цих зелених паростках дуже багато рослинного білка, вітамінів (С, В, К, Е), каротиноїдів, мінералів та інших корисних елементів (калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза, йоду, сірки).

Різновиди мікрозелені 

Насіння мікрозелені повинне бути екологічно чистим й не обробленим хімічними протруйниками, зібране з власного городу. Різновидів мікрозелені величезна кількість. Можна вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові культури, найбільш популярні з них:

  1. Рукола. Зелень її має злегка гіркуватий смак. Вона відрізняється великим вмістом аскорбінової кислоти, флавоноїдів, зміцнює імунітет.
  2. Буряк. Містить багато вітамінів, мікроелементів, має тонізувальну дію, позитивно впливає на травлення, зміцнює імунітет.
  3. Редис. Має гоструватий, пікантний смак. Мікрозелень редису містить багато мінералів, мікроелементів, вітамінів. Вона має протинабрякову дію, покращує травлення.
  4. Шніт-цибуля. Мікрозелень цієї цибулі — тонкі травинки з вираженим, але м'яким цибульним смаком і ароматом. Має здатність знищувати бактерії, очищати кишківник.
  5. Гречка зелена. Це одна з найпопулярніших культур для пророщування серед тих, хто веде здоровий спосіб життя. Вона здатна підвищити імунітет, поліпшити травний тракт і поповнити організм запасами поживних речовин. 
  6. Броколі. Це відмінний засіб з оздоровчими та протипухлинними властивостями. Паростки хрусткі з м’яким присмаком і легкою гіркуватістю.
  7. Щавель. Ніжні листочки з кислим присмаком, який нагадує лимон. Мікрозелень багата мінералами та вітамінами. 
  8. Шпинат. Мікрогрін з ніжним смаком і пряним ароматом. У його складі є жири, білки, залізо і вітаміни. Нормалізує кровообіг, знижує рівень холестерину, виводить токсини з організму.
  9. Гірчиця. Зелень з пікантним гоструватим смаком. Мікрозелень гірчиці корисна тим, що сприятливо впливає на стан судин, покращує апетит і кровообіг.

Вирощування мікрозелені в домашніх умовах

Отримати мікрозелень в домашніх умовах досить просто. Для цього необхідне світло, тепло і вологість. Дуже добре відчуває вона себе навіть в зимовий час на підвіконні, особливо підходять південні й східні вікна. Існують два способи вирощування мікрозелені — з ґрунтом і без.

Вирощування мікрозелені в банці без грунту

Насіння в банці потрібно залити теплою водою для набухання. Потім накрити банку кришкою з ситечком або марлею, закріпивши її гумкою або товстою ниткою. Через 8-12 годин, злити воду і поставити банку під кутом близько 30 градусів, щоб стікала вода. Потім догляд полягає в промиванні насіння 2-3 рази на день. Весь час пророщування банка повинна стояти під кутом, щоб з неї стікала зайва волога, а марля, надіта на горлечко банки, не буде давати насінню випасти з неї.

 

Вирощування мікрозелені  на ватних дисках

На дно контейнера розкласти добре зволожені ватні диски,посіяти попередньо замочене насіння. Накрити місткість кришкою або плівкою. Потім регулярно провітрювати і поливати насіння до проростання, не даючи субстрату висохнути.

Вирощування мікрозелені в контейнері з ґрунтом

Заповнити лоток ґрунтом, не доходячи до верху 2-3 см, зволожити, поверхню розрівняти. Насіння висіяти щільно по всій площі лотка, злегка придавити долонею і присипати тонким шаром ґрунту. Після цього все акуратно збризнути водою з пульверизатора. Лоток встановити на піддон і відправити в тепле, освітлене місце. Поливати мікрозелень необхідно в міру потреби, при підсиханні ґрунту. Якщо в кімнаті прохолодно,  організувати тепличку, покриваючи лоток поліетиленом, забезпечивши доступ повітря.

Так що бажаючим зміцнити імунітет рекомендуємо включити цю мікрозелень в свій раціон.

 

 

Штонь Аліна Степанівна                                        

Головний фахівець  відділу визначення посівних
якостей насіння і товарних якостей                      
садивного матеріалу