^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Пестициди в бананах

Пестициди в бананах

При вирощуванні одного із найпопулярніших продуктів  - бананів – використовується в 10 раз більше пестицидів, ніж при виробництві інших сільськогосподарських культур.

Існує близько 1000 різних сортів бананів, які вирощуються в 135 країнах світу. Основним місцем виробництва бананів у світі є Індія, зі щорічним урожаєм до 30 мільйонів тонн. Друге та третє місце займають Китай (12 тисяч тонн) і Індонезія (10 тисяч тонн). Банани які ми бачимо на полицях наших магазинів прибули до нас з країн Латинської Америки: Еквадору, Гватемали, Коста-Ріки та Колумбії, вони експортують близько 18 мільйонів тонн бананів по всьому світу. 75% всього бананового ринку становить сорт Cavendish, який є вразливим до грибків та хвороб, саме тому його інтенсивно обробляють пестицидами.

Пестициди які використовуються приносять велику шкоду не лише навколишньому середовищі, але й здоров’ю людей. На бананових плантаціях в Коста-Ріці пальми обробляються приблизно 40 - 50 разів на рік. На один гектар в годину приходиться 45 кілограмів пестицидів, і це без урахування додаткової обробки ґрунту.

Пестициди можуть накопичуватися не лише у шкірці бананів, але також у м’якуші. Так, наприклад, у м’якуші було знайдено 52% пестициду Імазаліл, який використовується для боротьби з грибком. Дослідження показали що цей пестицид може призвести до захворювання печінки та щитовидної залози. Речовина Імазаліл у США належить до списку канцерогенних, але в Європі вона є дозволеною.

Також банани обробляють такими речовинами як:

  •  Азоксистробін та міклобутаніл - фунгіциди, які впливають на водяні організми;
  • Оксаміл  - інсектицид, який є токсичним для людини, бджіл та риб;
  • Паракват - інсектицид, який має мутагенну а можливо й канцерогенну дію. Заборонений в країнах ЄС з 2007 року.
  • Гліфосат – гербіцид, про який на сьогоднішній день говорить увесь світ. Доведено що він є однією з причин виникнення онкологічних захворювань.

Для того щоб банани швидше дозрівали їх обприскують сумішшю етилену і азоту. Шкода від цього обприскування невелика, але користь таких бананів стрімко знижується.

Хоча є і зовсім інший спосіб вирощування бананів – екологічно чистий. Купуючи органічні банани, ми підтримуємо не лише екологічний стан планети але й здоров’я людей. Екологічні банани тестуються на вміст токсинів. Вони вирощуються з турботою про природу, тому під час такого вирощування не використовують ніяких хімічних пестицидів.

Тим виробникам бананів, які вирощують екологічні банани, не потрібно купляти хімічні пестициди та штучні добрива для своїх рослин, тому сальдовий фінансовий результат є позитивним для них. У Швеції їхній імпорт значно зріс протягом останніх років. Екобанани мають гарну якість, і різниця у ціні між екологічними та неекологічними бананами постійно зменшується.

При екологічному вирощуванні бананів у системі агролісомеліорації більша різноманітність флори та фауни, ніж на звичайних бананових плантаціях. Фактично, тут усе взаємопов’язане: збільшення кількості комах, птахів та мікроорганізмів на екоплантаціх означає зменшення потреби пестицидів, вони збільшують кількість рослин шляхом активного запилення та покращеного живлення рослин. А працівникам, які вирощують банани, не потрібно піддаватись впливу небезпечних токсинів.

Є бананові спеціалісти, які переконані, що можливо вирощувати усі банани екологічним шляхом. За одним із методів вирощування, який називається агролісництво, банани вирощуються разом із іншими рослинами. Така модель вирощування дуже подібна до природної екосистеми. Існує багато прикладів у світі, де екологічні плантації вирощують таку саму кількість бананів, як і звичайні плантації, що використовують хімічні пестициди.

Відрізнити корисні банани від шкідливих можна за допомогою наклейки:

  1. Якщо на них 4-значний код, який починається номерами 3 або 4, то це означає, що продукт був вирощений за принципом інтенсивного сільського господарства. Тобто при вирощуванні на плантаціях не обійшлося без використання різноманітних мінеральних добрив, серед яких і пестициди.
  2. Якщо продукт має 5-значний код, який починається з номера 9, це означає, що продукт був вирощений традиційним способом. Зараз такий спосіб називають "органічним". Тобто фрукти ростуть в природному середовищі, при цьому жодних добрив та пестицидів не використовують.
  3. Якщо продукт має 5-значний код, який починається з номера 8, то це означає, що він є генетично модифікованим або широко відомий як ГМО.

Знайте, банани, привезені з-за кордону, обов’язково повинні містити такі наклейки. Якщо ж їх немає, то є велика ймовірність того, що вони вирощувалися в шкідливих умовах.

Отже, якщо звертати увагу на те як вирощували банани, то немає необхідності їм говорити «ні». Це дуже корисний фрукт який має багато вітамінів (Б2, Б3, Б6, Б7, С, К, бета-каротин) і мінералів (мідь, калій, магній, марганець, залізо). Містить багато антиоксидантів, і тим самим сповільнює процеси старіння.

 

                                                                                                          Людмила Формазюк                                 

                                                                                             провідний фахівець – агрохімік відділу  

                                                                                   аналітики пестицидів, агрохімікатів