^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Проблема використання хлорпірифосу в Україні

Проблема використання хлорпірифосу в Україні

264520_452648198158018_1976333811_n.jpgСьогоднішній український ринок пестицидів і агрохімікатів достатньо широкий, тому досить важко прослідкувати які з пестицидів наносять невиправну шкоду довкіллю та здоров’ю людини. За словами доповідачів з питання права на харчування в Раді ООН з прав людини – пестициди є причиною смерті 200 тисяч людей на рік.

 Саме тому Європейський Союз закликає про скорочення використання небезпечних хімічних засобів в агросфері. На сучасному етапі розвитку людства є неможливим повністю відмовитися від агрохімії, але можна обмежити використання найбільш небезпечних пестицидів,  які впливають на здоров’я мільйонів людей, призводять до онкологічних захворювань, порушень гормонального фону, хворобам Альцгеймера і Паркінсона тощо. Хімічні засоби захисту рослин мають здатність накопичуватися в сільськогосподарські продукції, молоці, м’ясі птиці, яйцях, морепродуктах, а також заражати водойми поблизу.

Хлорпірифос і хлорпірифос-метил це дуже шкідливі діючі речовини пестицидів, які, на жаль, активно використовуються в Україні. На основі цих речовин зареєстровано майже чотири десятки препаратів, якими обробляються більше третини всіх полів держави. Окрім того, цими хімікатами обробляють ще й зерносховища. Їх використовують в основному проти гризучих і сисних шкідників, а препарати на їх основі входять до 2 класу небезпеки для людини. На початку 2020 року Європейським Союзом було прийняте рішення про максимальне зниження цих пестицидів в продовольстві, через їх значну шкоду для навколишнього середовища та здоров’ю людей.

Незважаючи на рішення ЄС, Україна продовжує використовувати та експортувати хлорпірифос вмісні препарати. Деякі компанії обмежили їх використання на певних культурах, але наші західні партнери просять нас заборонити цю отруту повністю.

Багаторічні дослідження провідних наукових колективів представили 100% докази шкідливості цих хімікатів.

Хлорпірифос викликає:

  • порушення розвитку плода, зменшення маси тіла при народженні та зниження ростових показників, зменшення розміру голови, порушення поведінкових реакцій у неонатальному періоді;
  • посилюється затримка розумового розвитку дітей. Збільшується вірогідність клінічного прояву синдрому зниження пам’яті і активності руху у п’ятирічному віці. Такі діти мають уповільнену реакцію, їм важче виконувати завдання, що пов’язані з короткостроковою пам’яттю, у них відмічався розвиток психічних захворювань або відставання у розвитку.
  • аутизм, синдром гіперактивності, дефіцит уваги у дітей, тремор, хвороби Паркінсона та Альцгеймера у дорослому віці.

Отже, перед тим як купувати пестицид і обробляти ним поля і городи, слід звернути увагу на вміст діючої речовини. Оскільки, на державному рівні поки не йдеться про повну заборону хлорпірифосу, кожен українець має розуміти всю небезпеку даного препарату, та шукати альтернативні, менш шкідливі агрохімікати.