^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Проти хвороб і шкідників – без хімії

Проти хвороб і шкідників – без хімії

 

На городах для захисту овочевих культур від шкідників і хвороб, крім хімічних і біологічних засобів, можна використовувати настої та відвари, виготовлені з диких та культурних рослин, що мають інсектицидні властивості.

Перевага рослинних препаратів полягає в тому, що в рекомендованих концентраціях вони безпечніші для людей. Їх токсичні властивості на відкритому повітрі зберігаються порівняно недовго. Крім того, рослинні препарати можна використовувати у пізніші строки вегетації рослин (до збирання врожаю), ніж хімічні засоби.

Відвари  з диких та культурних рослин:

- Чорнобривці. Сухі подрібнені рослини поміщають в емальоване відро (1-2 кг), потім заливають до країв теплою водою і настоюють протягом двох діб, проціджують через фільтр. У проціджений настій додають 40 г господарського мила. Використовують для обприскування ягідників проти попелиць.

- Болиголов плямистий. Рослина дуже отруйна. Найбільше алкалоїдів в незрілих плодах. Настій використовують протии молодих гусениць і личинок жуків пильщика. Готують його так: листя, суцвіття, незрілі плоди і дрібні стебла подрібнюють і замочують у воді (1 кг на 1л). Потім розтирають до кашки, віджимають з неї рідину, а вичавки заливають 15 л води і знову віджимають. Обидві рідини зливають разом і обприскують дерева і кущі. До вживання рідина зберігають в прохолодному і темному місці в закритому посуді.

- Бузина чорна і червона. Рекомендується для відлякування агрусового п'ядуна, вогнівки, плодожерок, смородинного брунькового кліща, щурів і мишей. Між кущами розставляють у воді свіжі гілки бузини, змінюючи по мірі в'янення. Стеблами чорної бузини обв'язують стовбури дерев для відлякування мишей.

- Календула, посаджена в міжряддях суниці запобігає ураженню рослин кліщами і кореневими гнилями.

- Картопляне бадилля. 1 - 2 кг свіжого або 600-800 г сухого подрібненого бадилля заливають 10 л води і настоюють 3-4 години. Свіжоприготований настій використовують проти павутинного кліща та попелиць.

- Цибуля ріпчаста. Настій цибулі ріпчастої використовують проти попелиць, лучних клопів, гусениць совок, пʹявиць, щипавки звичайної, павутинних кліщів, медяниць і плодожерок.Для приготування настою беруть 200 г лушпиння цибулі, заливають 10 л теплої води, настоюють протягом 4-5 днів, проціджують і використовують для обприскування. Обробки проводять через кожні 5 днів не більше трьох разів.

Є й інший рецепт. Цибулевим лушпинням заповнюють відро до половини, заливають гарячою водою, настоюють протягом доби, проціджують, розбавляють водою (1:2), потім обприскують. Для захисту від плодожерки обприскують настоєм цибулі відразу після цвітіння, на заході сонця при температурі не нижче 15 °С. Обробку повторюють через кожні 7 днів близько місяця.

- Лопух. Настій лопуха застосовують проти гусениць капустяної совки, біланів і молей. Подрібнене листя укладають у відро на одну третину його об'єму, заливають водою і настоюють три дні. Обприскують рослини 3-4 рази з інтервалами 5-7 днів.

- Кульбаба лікарська. Використовують настій для обприскування плодових дерев по бруньках, які починають розпускатися і потім після цвітіння (після опадання 75 % пелюсток) протии попелиць, кліщів і мідяниці. При наявності шкідників обприскування повторюють кілька разів з інтервалом 10-15 днів. Для настою беруть 200-300 г подрібнених кореневищ і 400 г зеленого листя, заливають 10 л води, настоюють протягом 2-3 годин, потім проціджують і відразу використовують.

- Сосна звичайна. Використовують свіжозрізані гілки – однорічні прирости і хвою. Застосовують для боротьби з попелицями, медяницями, яблуневою плодожеркою, огнівкою. 2 кг хвої або однорічних приростів настоюють 5-7 днів у 8 л води. Настій тримають у темному місці і щодня перемішують. Перед вживанням настій розводять у 10 разів. Яблуні обприскують протии плодожерки відразу після цвітіння у перший вечір, повторюючи обприскування через 7-10 днівблизькомісяця, покилітаєплодожерка.

- Хрін. Застосовують протии попелиць і кліщів. Використовують живці, листя, коріння. Для настою: хрін пропускають через м'ясорубку, заповнюють третю частину відра, заливають водою до країв, перемішують і настоюють 1 годину. Застосовують для обприскування.

При розмелі рослин в порошок або при обпилюванні порошками слід захищати рот і ніс респіратором, вологим рушником або складеною вдвічі марлею з прошарком з вати. Очі закривають захисними окулярами. Після заготівлі рослин, приготовлених з них інсектицидних препаратів, особливо порошків, ретельно миють з милом обличчя і руки. Посуд, що використовується для приготуваннянастоїв, відварів і робочої рідини, після роботи миють розчином кальцинованої соди (50 г на 1 л води) або розчином деревної золи (130 г на 1л води) з наступним промиванням водою.

Опилювати і обприскувати культури треба не пізніше ніж за 10 - 15 днів до збирання врожаю.

Використання багатовікового досвіду народу у боротьбі з шкідниками дозволить отримати гарний врожай без застосування пестицидів, та зберегти наше здоров'я і навколишнє середовище.

 

                                                                                                                                                 Людмила Формазюк                                      

                                                                                                                               Провідний фахівець – агрохімік                   

відділу аналітики  пестицидів, агрохімікатів