^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Свіжі яблука до нового врожаю

Свіжі яблука до нового врожаю

Усім відомо, що яблука є цінними та дуже корисними вітамінізованими фруктами. Їх полюбляють як діти так і дорослі. Цьогорічна осінь щедро вдарувала нам ці плоди. Багато хто уже зібрав урожай і для того, щоб смакувати ними навіть і взимку слід ретельно дотримуватись простих правил їх зберігання.

Власне, зберігання яблук починається не із самого процесу закладання в ящики, а також із правильного збирання ще із дерева. Терміни коли збирати яблука на зберігання залежать від сорту. Найкращі сорти для зберігання – це зимові або пізні осінні. Літні яблука потрібно встигнути зібрати раніше, ніж вони опадуть із дерев. Але при цьому вони повинні бути стиглими.

Для роботи необхідно вибирати суху погоду, після опадання роси. Так як восени досить часто йдуть дощі, то мокрі яблука необхідно якнайшвидше висушити, а потім охолодити. Для збирання яблук рекомендується використовувати корзини або відра, що обшиті мішковиною. У першу чергу потрібно збирати яблука, які висять низько, а вже потім добиратися до верхівки. Плід потрібно охопити рукою так, щоб вказівний палець був на  плодоніжці в місці її прикріплення до плоду, потім підняти вгору і трохи повернути в сторону. При нормальній зрілості плід відділяється легко.

Зібрані плоди слід обережно класти, а не кидати. Опалі з дерева яблука слід збирати в окремий кошик. Навіть якщо вони виглядають добре і ще не почали псуватися, мікроорганізми з ґрунту могли на них вже потрапити. Побиті місця відразу починають псуватися. Тому яблука повинні бути без ознак гнилі, червивості, побитості. Якщо ж плоди вже отримали травми при збиранні, то їхній термін зберігання зменшиться. Навіть випадково подряпане яблуко може загнити, зіпсувавши інші плоди. В жодному разі яблука не потрібно обтирати та мити, адже вони покриті природним воском, що охороняє від псування.

Відібрані для зберігання плоди бувають досить неоднорідні. Тому їх потрібно відсортувати за розмірами. Ділять їх на три групи: великі, середні і дрібні та зберігають окремо.

Існує надійний спосіб зберігання яблук в спеціальному сховищі, погребі або льосі. Ось основні правила та умови зберігання яблук:

  • Перед закладанням стіни сховища чи підвалу обробляють гашеним вапном – 1,5 кг на 10 л води, підлогу – 5% -им розчином залізного купоросу. Ящики і корзини для зберігання миють кальцинованою содою. Також проводиться обробка приміщення від гризунів.
  • Зібрані та відсортовані яблука відразу укладаються в підготовлені дерев’яні ящики, корзини або картонні коробки для зберігання. Дуже довгі плодоніжки обрізають, щоб ними не поранити воскову оболонку інших яблук. Найкраще обгорнути кожне яблуко тонким папером – так ви збережете їх від випадкових ударів, а папір забере зайву вологу.
  • Яблука в ящики укладають у два шари, щоб було зручно переглядати їх при зберіганні і своєчасно видаляти захворілі. При альтернативних способах зберігання яблука можна укладати в ящики, що вміщають до 2-3 відер яблук, або гіркою на солом’яну або іншу підстилку. Ідеальний варіант для зберігання, коли плоди не стикаються один з одним. Це найлегше організувати при стелажному зберіганні. У ящиках також можна спробувати таке організувати, але тоді потрібно використовувати якісь прокладки між рядами. Можна укладати плоди рівними рядами (коли плоди розташовуються один над одним), а також в шаховому порядку або по діагоналі. При укладанні в шаховому порядку можна уникнути пошкодження плодів плодоніжкою.
  • Зберігаються ящики з яблуками в підвалі при середній температурі зберігання для всіх сортів яблук 0 + 2°С і відносній вологості повітря 80-90%. Яблука не дуже люблять сусідства, тому ставити їх в одному льосі з картоплею та морквою не варто.  Яблука можуть просочитися неприємним запахом від овочів.

 

При дотриманні цих простих правил ви зможете смакувати яблуками аж до наступного врожаю.

Штонь Аліна Степанівна                                        

Головний фахівець  відділу визначення посівних
якостей насіння і товарних якостей                      
садивного матеріалу