^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Томатна міль – небезпечний шкідник томатів

Томатна міль – небезпечний шкідник томатів

У зв'язку зі збільшенням обсягів міжнародної торгівлі в останні роки, європейські країни зіткнулися з інтродукцією нових шкідливих організмів. Не встигли наші овочівники здолати колорадського жука і американського білого метелика, як їхні угіддя заполонив новий карантинний шкідник – південноамериканська томатна міль.

Батьківщиною шкідника є Центральна Америка. За останній час шкідник активно поширився, внаслідок чого, на даний момент масово зустрічається в Південній Америці, Європі та країнах Середземномор’я. Він є об’єктом карантину в багатьох країнах.

Головною рослиною-живителем томатної молі є томат. На картоплі шкідник теж активно розмножується, але пошкоджує тільки листя. Якщо рослини томатів повністю знищити, міль легко переселиться на інші рослини родини пасльонових, наприклад, на баклажани або на болгарський перець. Втрати врожайності і товарних якостей продукції в результаті пошкодження шкідником можуть досягати за різними оцінками  від 50 до 100%. Гусениці, які відродились проникають у плоди, листки, стебла томатів, де живляться і розвиваються, утворюючи ходи-міни. За ними можна швидко встановити місце локалізації молі. Шкідник відрізняється підвищеною активністю і адаптацією.  У разі сильного зараження рослин, листки повністю відмирають і опадають. В уражені плоди можуть проникати патогенні грибки, в разі чого плоди швидко загнивають і втрачають товарний вигляд.

  Заходи боротьби з томатною міллю дуже ускладнені. Ефективний захист пасльонових культур можливий лише при дотриманні цілого комплексу заходів. Основними елементами є дотримання агротехнічних заходів, це  своєчасна обробка ґрунту, сівозміна. Для запобігання поширення молі потрібно проводити знищення рослин і плодів томатів, заселених шкідником, а також знищувати рослинні залишки. Місця зберігання урожаю пасльонових культур, у тому числі картоплесховища, мають бути очищені та дезінфіковані певними інсектицидами. Розсада і плоди томатів повинні завозитися із зон вільних від південноамериканської томатної молі.

                                                                                                                                         Провідний фахівець - ентомолог

                                                                                                                                        відділу фітосанітарного аналізу

                                                                                                                                  ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ    

                                                                                                                            «Тернопільська обласна

                                                                                                                                    фітосанітарна лабораторія»

                                                                                                            Марія Зайчук