^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Як позбутися комірного довгоносика

 

Як позбутися комірного довгоносика?

Посів, обробка та збір зернових – одні з головних завдань кожного виробника сільськогосподарської продукції. Не менш важливим є зберігання зерна в зерносховищах або складах.

Частіше всього основною причиною втрати врожаю стає неякісна підготовка приміщень до зберігання, так як через це поширюються шкідники хлібних запасів.

До основного шкідника, який поширений на території України та завдає чималої шкоди, відносять комірного довгоносика. Маючи високу потенційну здатність до розмноження, і за тривалого зберігання зернопродуктів, вони можуть накопичитись у значній кількості. Ці шкідники потрапляють до комори із зерном, яке заражується вже з поля, через одяг і взуття робітників, а також з гризунами і птахами.


За сезон самка може відкласти приблизно 300 яєць, що може привести до пошкодження великої кількості зерна. В разі, якщо личинка опиниться поза зерном, вона гине. Зимує шкідник всередині зерна або в різних щілинах приміщення. Пошкоджує зерно пшениці, жита, ячменю, рідше — кукурудзи, вівса, а погризене та пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, що проростаючи псують його, виділяючи при цьому шкідливі речовини, спричиняють отруєння людей і тварин. Тому не можна використовувати зіпсоване зерно для виготовлення хлібопродуктів або на корм худобі. З такого зерна не буде якісного борошна та доброго хліба.

Щоб комірний довгоносик не завдавав шкоди врожаю необхідно регулярно проводити профілактичні заходи: перед тим як засипати урожай в спеціальні бункери для зберігання, слід очистити його від зернової і сміттєвої домішки; зерно різного періоду збірки і вологості слід зберігати окремо; ємності для зберігання врожаю слід ретельно очищати перед їх використанням від попередніх запасів і сміття, особ­ли­ву ува­гу звер­ну­ти на важ­ко­до­с­тупні місця, в яких пер­шо­чер­го­во роз­ви­ва­ють­ся шкідни­ки зернових культур. Тобто потрібно зберігати зерно і продукти його переробки в добре вентильованих, сухих приміщеннях в належному санітарному стані, звер­таючи ува­гу на во­логість зер­на. Во­логість у жод­но­му разі не має пе­ре­ви­щу­ва­ти встановлених норм. У разі три­ва­ло­го зберіган­ня во­логість кра­ще змен­шу­ва­ти на 2-4% порівня­но з нор­ма­ми – це знач­но по­си­лює стійкість зер­на до уш­ко­д­жен­ня шкідниками, об­ме­жує їхню життєдіяльність.

Найрадикальнішим знищувальним заходом боротьби зі шкідниками зернових запасів продовжує залишатись хімічна дезінфекція зерна. Для її проведення застосовують такі фуміганти: газ бромистий етил, таблетки на основі фосфіду  алюмінію (фосміній, алфос, тощо) та таблетки на основі фосфіду магнію.

Перед тим як провести фумігацію необхідно ретельно загерметизувати приміщення, а фумігацію проводити лише з використанням індивідуальних засобів  захисту органів дихання, шкіри, тощо. Також допоможуть позбутися від довгоносика охолодження зерна до -10 ° С., так як  шкідники будуть знищені через низьку температуру, яку вони не переносять.

Є прості й дієві способи боротьби зі шкідником народними методами. Народні засоби боротьби представлені рослинами з відлякуючими запахами: лавандою, лавровим листом, часником. Листочки трави розкладаються в місцях зберігання зерна. Найрадикальніший народний засіб від довгоносиків, яким можна знищувати дорослих особин – суміш скипидару, рідкого мила, нашатирного спирту і гасу. Всі компоненти змішати в рівних пропорціях і отриманою сумішшю обробляти потенційні місця проживання.
Сумлінне збереження - запорука успішного виробництва зерна та високоякісного насіння.

Штонь Аліна Степанівна                                        

Головний фахівець  відділу визначення посівних
якостей насіння і товарних якостей                      
садивного матеріалу