^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Якщо калину обсіли мурахи

Якщо калину обсіли мурахи

Калина — гарний кущ з цілющими ягодами. Не дуже вибаглива до грунту й освітлення (хіба що любить вологу), не має хвороб. Для українців це ще й національний символ. Проте деякі комахи не можуть жити, щоб не зіпсувати куща. Особливо люблять калину попелиці, калиновий листоїд, різні молі.

Попелиці з’являються разом з першими листочками. Їх побачити легко: під і між листками вони збирається у великі зграї. Якщо верхівки листочків закручені,не можуть розвинутися,ніби зів’ялі,але зелені,то знайте:калину вразили попелиці. Також попелиць видають мурахи,що полюють за їхніми виділеннями. Тому якщо бачите,що кущ обсіли мурахи,або листя почорніло від комашок,маєте попелиць.

Попелиць рекомендують кропити розчинами на основі води з використання препаратів Конфідор, Арріво, до появи цвіту. Повторювати щотижня, поки шкідники не зникнуть. Взагалі з цією метою підійде більшість інсектицидів. До рідини можна додати трохи мила — тоді розчин трошки пінний і "тягучий" і довше залишається на рослині, не стікаючи.

Якщо на калині гусінь,а пізніше – метелики,то діємо по-іншому. Гусінь з’їдає м’якоть листків,залишаючи лише тверді прожилки. Згодом можуть з’явитися кубла,ніби кульки з павутини.

Гусінь відкладає личинки на кінчиках гілочок (жовтуваті дрібні кульки). Рано на весні, ще до розкриття бруньок, рекомендують обрізати і знищити (спалити) 10-15 см гілочок. А також покропити кущ розчином інсектицидів - ще до появи листочків. Підійде препарат Децис. Потім, можна обробити калину ще раз - перед появою цвіту.

Якщо вже є ягоди, а особливо якщо плануєте вживати їх в їжу чи як ліки — не треба використовувати хімію. Пам’ятайте, що попелиці бояться настоїв тютюну, кульбаби. Гусінь не любить настоїв червоного перцю, часнику. Головне – почати боротьбу зі шкідниками не зволікаючи, з першим весняним сонцем.

Для боротьби з калиновою попелицею кущі обприскують настоєм чистотілу (3 – 4 кг  рослин на 10 л води, настояти добу, процідити) або тютюну (400 г  тютюну на 10 л теплої води,настояти 2 доби, процідити, додати 40 г господарського мила).

Під час дозрівання врожаю піде на користь обприскування настоєм цибулиння, картопляного бадилля, кореневищ кульбаби.

Сподіваюсь, вашу калину цього року, ми врятуємо.

 

Головний фахівець – агрохімік
відділу аналітики
пестицидів, агрохімікатів
Державної установи «Тернопільська
обласна фітосанітарна лабораторія»
Василенко Н. В.