^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Забруднення навколишнього середовища пестицидами і агрохімікатами

Навколишнє середовище – це все, що нас оточує. До нього входять не лише елементи природи, з якими це слово найчастіше асоціюється, але також люди та все, що створено їх руками. Навколишнє середовище це – повітря, земля, вода, рослини, тварини, будинки, заводи, офіси та все, що вони вміщують.

Пестициди поширюються і викликають забруднення навколишнього середовища такими шляхами:

- повітряними потоками (вентиляцією) в приміщеннях ззовні;

- водою через стік або витікання препарату або його розчину;

- на предметах чи організмах, що рухаються (або їх рухають) з ділянки.

Рух пестициду в повітрі з місця викиду називається зносом. Легкі частинки пилоподібних препаратів або змочуючих порошків легко переносяться повітрям.

Гранули та брикети важчі і мають тенденцію швидко осідати. Розпилюючий наконечних високого тиску утворює дуже маленькі краплі, які легко зносяться. А розпилюючий наконечних низького тиску створює більші краплі з меншою можливістю зносу. Дуже легко рухаються в повітрі випари пестициду, особливо фуміганти.

Частки пестициду і його розчини  переносяться водою, в яку можуть попасти через знесення і злив із сусідніх внесень; через приливи, витікання з місць перемішування заправки, зберігання й очистки обладнання; через неправильне знищення пестицидів, тари з під них. Водою пестициди можуть пересуватися на дуже великі відстані. Окремі пестициди можуть поглинатися деревом, одягом, взуттям та іншими пористими поверхнями і залишатися там протягом тривалого часу.

Пестициди можуть пересуватися з місця викиду, коли вони знаходяться на предметах чи організмах, що рухаються (або їх рухають) з ділянки. Пестициди можуть прилипати до оброблюваних поверхонь, взуття, одягу, шерсті тварин чи до пилу і переноситися.

Для споживачів продукції існують правові ліміти безпечних залишків пестицидів на сільськогосподарських культурах або тваринних продуктах, призначених для продажу і споживання людям.

Незаконні залишки пестициду трапляються коли:

- в культуру або на тварину вноситься забагато хімікату;

- не виконуються рекомендації (інструкція)  щодо терміну внесення до збору врожаю, або норм застосування на одиницю площі чи об’єкт;

- пестициди пересуваються з місця викиду і забруднюють сусідні рослини або тварин.

Внесення, неправильно розраховані за часом, можуть знищити бджіл та інших запилювачів, які активно працюють поблизу оброблюваної площі. Знесення з оброблюваної  ділянки може завдати шкоди живій природі, свійській худобі, сприятливим рослинам і людям.

Стік пестициду може завдати шкоди рибі та іншим водяним тваринам і рослинам у ставках, струмках і озерах.

Після застосування пестициди звичайно розпадаються на нешкідливі компоненти. Однак час розпаду коливається в межах від одного дня  до декількох років. Норма розпаду залежить здебільшого від хімічної структури діючої речовини, фізичних та біологічних факторів.

Залишки стійких пестицидів тривалий час знаходяться в оточуючому середовищі не розпадаючись. Іноді вони є бажаними, тому що вони забезпечують тривалу боротьбу з шкідливими організмами і зменшують необхідність повторних внесень. Однак деякі стійкі пестициди можуть пізніше завдати шкоди сприятливим рослинам або тваринам, включаючи й  людей, які з ними контактують.  Окремі пестициди накопичуються в організмах тварин або грунті, через що сприяють забрудненню довкілля. Іноді тварини можуть бути ушкоджені, коли живляться рослинами або тваринами, які мають на собі залишки пестициду.

  Людмила Формазюк                                 

                                                                                             головний фахівець – агрохімік відділу    

                                                                              аналітики пестицидів, агрохімікатів