^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Західний квітковий трипс - карантинний шкідник рослин закритого грунту

Західний квітковий трипс – Frankliniella occidentalis Perg. – багатоїдний шкідник, пошкоджує більше 250 видів рослин з понад 65 родин. Він також в широкому масштабі уражує багато польових культур, включаючи полуницю, виноград і артишок.

В умовах України західний квітковий трипс – це в першу чергу шкідник рослин, які вирощуються в закритому ґрунті. Найбільшої шкоди завдається квітковим: трояндам, хризантемам, герберам, сенполіям. З овочевих культур в першу чергу пошкоджуються огірки, перець та салат. Хімічна боротьба з ними досить ускладнена. Ця, дуже дрібна комаха, веде прихований спосіб життя, оселяючись в квіткових бруньках, пуп’янках, квітках, під різними лусочками на рослинах, тому більша частина популяції є невразливою до звичайних хімічних обробок. Живлячись, трипси спричиняють появу жовтих некротичних плям, які згодом зливаються. Пошкодженні тканини відмирають, в результаті утворюються отвори, листя в’яне і опадає, часто відмічається викривлення стебел. Пошкодження квіткових бруньок викликає деформацію квіток. За масового заселення рослин різко знижується вихід товарної продукції, іноді урожай повністю гине.

На території України зареєстровані поодинокі виявлення особин шкідника у закритому ґрунті.

В 2007 році вперше  відловлено імаго західного квіткового трипса на кольорові клейові пастки в теплиці м. Тернопіль  з горшковими квітково-декоративними культурами на площі 0,4 га. Нове вогнище трипса виявлено в 2008 році в с. Підлісся    Бучацького  району   на площі 0,06 га. Загальна площа зараження 0,46 га. Нових вогнищ шкідника протягом 2009-2013 рр. не виявлено.

Оскільки дві стадії трипса обов’язково розвиваються в грунті і доросла комаха там і зимує, слід приділити особливу увагу таким знезаражувальним заходам:

  • обробка ґрунту в теплицях 2% розчином формаліну;
  • зливання водою (t 80-900С) ґрунту в теплицях на глибину 30 см на 1,5години. При цьому ґрунт накривають термостійкою плівкою;
  •  обробка ґрунту у теплицях парою під термостійкою плівкою (не менше 2-х годин);
  • обкурення приміщень сіркою;
  • дезінсекція ґрунтообробного інструменту, тари, робочого одягу та взуття;
  • знищення бур’янів у теплицях, оранжереях та навколо них;
  • спалювання або закопування рослинних решток.

Для того щоб знищити західного квіткового трипса наприкінці вегетаційного періоду влітку, у теплицях підвищують температуру повітря понад +400С за максимального зниження вологості до 25-30% не менш як на 12 годин при зачинених вікнах, а якщо взимку – відключають опалення та відчиняють вікна в теплицях на 7-10 днів.

Народні засоби боротьби:

Обмити або обприскати добовим настоєм цибулі або часнику (1 чайна ложка подрібненої цибулі або часнику на 1 склянку води) або настоєм лушпиння цибулі. Для рослин, які не можна обприскувати, рекомендується наступний метод: нарізаний часник або баночку з невеликою кількістю скипидару помістити близько рослини і на кілька годин накрити його разом з препаратом поліетиленовим мішечком.

Провідний фахівець - ентомолог

Турецька М.І.