^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Звичайний павутинний кліщ на кімнатних рослинах

Звичайний павутинний кліщ на кімнатних рослинах

Добре відомо, що квіти покращують мікроклімат, створюють певний комфорт і неповторну обстановку. Для багатьох вирощування декоративних рослин стало одним із видів творчого відпочинку, який доставляє естетичну насолоду. Однак рослини приносять радість лише в тому випадку, якщо вони здорові і добре розвиваються. На жаль, разом з кімнатними квітами на підвіконнях знаходять собі місце багато шкідників кімнатних рослин.

Шкідники, яких складно позбутися навіть при ретельному і постійному догляді – це павутинні кліщі.

Перший шкідник кімнатних квітів звичайний павутинний кліщ. Цей шкідник може вражати всі види кімнатних рослин. Хоча нерідко його нападам піддаються і рослини відкритого ґрунту. Кліщ висмоктує всі соки рослини. Але найчастіше схильні до нападу даного шкідника такі кімнатні квіти, як троянди, драцени, пальми, фікуси, фуксії, цитрусові. Живуть кліщі колоніями по кілька сотень. Найчастіше вражають ці шкідники нижню частину рослини. Але якщо кліщів з’явилося занадто багато, то вони вражають всю рослину повністю. При такому ураженні верхня сторона листка покривається жовтими плямами і крапками. Між стеблами рослини з’являється тоненька павутина білого кольору. Листи стають блідо-жовтими.

Павутиновий кліщ на кімнатних рослинах майже не помітний. Це крихітний павучок, розміром 0,5-1мм, тільце якого забарвлене в коричневий, зелений, бурий або сірий колір.

Незважаючи на те, що павутинний кліщ, судячи зі своєї назви, просто зобов’язаний обплітати рослини павутиною, робить він це не завжди. Більшість видів дійсно виділяють у вигляді ниток секрет, але іноді в дуже малих, непомітних кількостях. Тільки при надмірному перенаселенні, коли особин стає занадто багато, вони можуть обплутати павутинням всю рослину.

Ефективно боротися з паразитом важко, але можливо, використовуючи конкретні препарати за спеціальною методикою.

Починати боротися з кліщем треба з промивки наземних частин рослин. Для цих цілей використовується тепла вода з додаванням господарського мила. Ретельно промити слід також горщики, підставки. Дана процедура не знищить паразита, але значно скоротить чисельність його популяції.

Павутинний кліщ не переносить високу вологість, тому як захід боротьби з ним використовують рясний полив рослин з обприскуванням листя. Рослина герметично накривається прозорим поліетиленовим пакетом і залишається на три дні. Від підвищеної вологості комахи гинуть. Рослини необхідно на цей час ізолювати від потрапляння прямих сонячних променів, так як під пакетами створюється парниковий ефект, температура сильно зросте, що може викликати опіки листя.

Для ефективної боротьби важливо також правильно вибрати препарати від павутинного кліща. які можуть являти собою або прості “народні” засоби, або продукти хімічного виробництва.

При виборі засобу для знищення потрібно пам'ятати, що кліщі це не комахи. Тому застосовувати інсектициди, які підходять для боротьби з великою кількістю шкідників марно. Необхідно вибирати препарати акарициди або інсектоакарициди, які найбільш ефективні в боротьбі з членистоногими павукоподібними.

                                                                                                                           

                                                                                                                             Галина ШАБЛІЙ

                                                                                                                                                     заступник завідувача відділу

                                                                                                                                             фітосанітарного аналізу

                                                                                                                                      Державної установи

                                                                                                                                            «Тернопільська обласна

                                                                                                                                                  фітосанітарна лабораторія»