^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №29

11 липня 2014, 16:13

ШКІДНИКИ ТА ХВОРОБИ ГОРОХУ

 

         В посівах гороху спостерігається відродження і живлення гусениць горохової плодожерки. Фітофагом заселено в середньому 3,0-5,0% рослин, при середній чисельності 3,0 екз/біб.

В бобах гороху триває живлення личинок горохової галиці, що пошкодили 1,7-3,0% бобів, при чисельності 4,0 екз/біб.

Триває живлення горохового трипса на горосі. Шкідником заселено 7,0-12,0% рослин, при середній чисельності 7,0 екз/рослину.

         При утриманні вологої та теплої погоди, живлення шкідників триватиме, щільність заселення  рослин та шкідливість зросте.

         В посівах гороху спостерігається поширення та розвиток пероноспорозу, яким уражено 4,0-11,0% рослин на 32,9% обстежених площ.

         На окремих площах відмічається поширення та ураження 1,8-5,0%  рослин кореневими гнилями.

         Суха та тепла погода сприяла розвитку аскохітозу на посівах гороху. Хвороба поширилась на 28,6% обстежених площ, уражених виявлено 9,6-18,0% рослин.

         В наступній декаді при сприятливих кліматичних умовах розвиток та поширення хвороб триватиме, ураженість рослин зросте.

 

Рекомендується проти комплексу хвороб та шкідників, за 14 днів до збору врожаю (при побурінні 70-75% бобів), провести десикацію посівів гороху одним з препаратів: Раундап Макс, в.р., 2,4 л/га; Вулкан Плюс, в.р., 2,5 л/га; або за 7 днів до збору врожаю (при пожовтінні нижніх бобів та за вологості зерна 45%) - Реглон Супер, в.р., Везувій, в.р.к., 2-3 л/га, їх аналогами або інші.

 

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

повернутись назад