^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №35

19 серпня 2014, 14:33

ЗАХОДИ ЗАХИСТУ ОЗИМОГО РІПАКУ

При підготовці до посіву озимого ріпаку необхідно провести організаційно-господарські та агротехнічні заходи: насичення сівозміни хрестоцвітими культурами та ц/буряком не більше 25%; повернення культури на те саме поле не раніше ніж через 4-5 років; просторова ізоляція цьогорічних від минулорічних посівів капустяних культур – 1 км; якісна підготовка грунту; внесення збалансованої кількості добрив; знищення бурянів.

Увага!!! При посіві озимого ріпаку (урожаю 2015 року), необхідно враховувати, що впродовж вегетаційного періоду 2014 року в посівах культури відмічався розвиток та поширення хвороб, збудниками яких заражено насіння: альтернаріозом, пероноспорозом, циліндроспоріозом, фомозом та бактеріозом.

Рекомендується для запобігання ураження проростків та сходів озимого ріпаку, обов’язково проводити посів насінням обробленим дозволеними фунгіцидними протруювачами.

 

В період появи сходів та в післясходовий період, в посівах озимого ріпаку передбачається заселення і пошкодження рослин комплексом наземних шкідників (хрестоцвітими блішками, ріпаковим пильщиком, капустяною попелицею, ріпаковим та капустяним біланами).

Особливо, слід звернути увагу на тих полях, де виявлено підвищену чисельність ґрунтових шкідників (дротяників, підгризаючих совок, личинок хрущів та ін.).

Рекомендується для недопущення випадання сходів ріпаку, із-за пошкодження шкідниками, використовувати для посіву насіння оброблене інсектицидними протруювачами.

 

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

повернутись назад