^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №26

09 жовтня 2015, 15:57

МИШОПОДІБНІ ГРИЗУНИ

Впродовж серпня-вересня місяця, негативна дія умов навколишнього середовища (жарка та суха погода) та відсутність сходів, дещо стримала активність мишоподібних гризунів в посівах озимих культур.

Проте, з початку жовтня спостерігається тенденція підвищення чисельності та активності мишоподібних гризунів в посівах багаторічних трав,  озимого ріпаку та пшениці, за рахунок розселення з місць резервації, інтенсивного розмноження та харчування гризунів.

В посівах озимої пшениці заселено 27,8% площ, при середній чисельності гризунів 1,1 жилих колоній/га, максимально – 2,0 жилих колоній/га (2,0-3,0 жилих нори/колонію);

 В посівах озимого ріпаку заселення гризунами виявлено на 31,7% обстежених площ, при середній чисельності 1,2 жилих колоній/га, максимальна – 3,0 жилих колоній/га (3,0-4,0 жилих нори/колонію);

 В посівах багаторічних трав заселення гризунами складає 55% площ, при середній чисельності 3,5 жилих колоній/га, максимальна – 4,0 жилих колоній/га (4,0-6,0 жилих нори/колонію).

 Живлення та розмноження мишоподібних гризунів, зросте щільність та шкідливість їх в посівах озимих культур.

Рекомендується, проводити постійний моніторинг за станом популяції мишоподібних гризунів в посівах озимих культур і при перевищенні ЕПШ (3,0-5,0 жилих колоній/га), негайно застосувати родентицидні препарати дозволені до використання в Україні: Шторм, 0,005% воскові брикети; Смерть щурам №1; Мишолов р; Бромакем, ПР; Ізоцин, МК; Крисолов, принада; Капкан-принада №1 проти гризунів; принада для знищення мишовидних гризунів Багіра.

 

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

повернутись назад