^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №24

03 вересня 2015, 16:26

ШКІДНИКИ ТА ХВОРОБИ КУКУРУДЗИ

Триває живлення гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика, а також бавовникової совки в посівах кукурудзи/зерно. Пошкоджених стебловим метеликом виявлено 14,9-20,0% стебел та 4,9-7,0% качанів кукурудзи, бавовниковою совкою – 7,0-9,0% стебел та 3,9-5,0 качанів.

Рекомендується для зменшення зимуючого запасу стеблового метелика, при збиранні проводити низький зріз стебла кукурудзи (не вище 10 см), а також ретельно подрібнювати і заорювати післяжнивні рештки.

 

В посівах кукурудзи спостерігається інтенсивний розвиток та поширення альтернаріозу. Хвороба охопила 17,2% обстежених площ кукурудзи і уразила в середньому 5,0% рослин, максимально – 12,0% рослин.

Погодні умови сприяли прояву та розвитку іржі в посівах кукурудзи. Ураження листя рослин кукурудзи хворобою виявлено на 19,1% обстежених площ, уражених нараховується в середньому 5,6% рослин, максимально (на окремих посівах) - 16,0% рослин.

Розвиток даних хвороб в посівах кукурудзи пізніх строків достигання триватиме, ураженість листя рослин зросте.

 

Зростає поширення в посівах кукурудзи пухирчастої і летючої сажок, фузаріозу та бактеріозу качанів.

Для зменшення поширення хвороб кукурудзи, необхідно збирання зерна проводити у стислі строки за умов сухої погоди, а в післязбиральний період просушити зерно до базисної вологості, уникаючи його механічного травмування.

 

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

повернутись назад