^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

До відома суб’єктів господарювання, які планують здійснювати експорт посадкового матеріалу до країн Європейського Союзу!

25 березня 2016, 10:40

Державна фітосанітарна інспекція Тернопільської області інформує:

Європейським Союзом прийнято рішення ЄС 2015/2417 від 17.12.2015 року щодо проведення захисних заходів від інтродукції та поширення на її території небезпечного бактеріального захворювання – бактеріозу винограду (хвороба Пірса) (Xylella fastidiosa).

Ввезення на територію Європейського Союзу посадкового матеріалу здійснюється згідно вимог Директиви 2000/29/ЄС та вищезазначеного рішення, яке знаходиться на офіційному сайті Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Довідка:

Бактеріоз винограду (хвороба Пірса) (Xylella fastidiosa) карантинна бактеріальна хвороба, яка відсутня на території України. Уражує деревні та трав’янисті рослин 111 видів, які відносяться до 41 родини, серед них виноград, слива, персик, мигдаль, дуб, в’яз, люцерна. Дикорослі рослини та бур’яни можуть бути безсимптомними носіями інфекції.

Бактерії X. fastidiosa  поширюється лише по судинах ксилеми в стеблі, корінні та листках, внаслідок чого судини закупорюються камеддю, яку утворюють бактерії. Патоген переноситься комахами із родин цикадки і церкопіди, які інфікуються бактеріями в процесі живлення.

Симптоми ураження:

На винограді: проявляється у вигляді опіку листків. Спочатку відмічається раптове засихання частини зеленого листка, яка згодом стає коричневою, а прилегла до неї тканина, темніє або червоніє. Засихання поширюється на всю пластинку, вона зморщується й опадає, залишається лише черешок. Уражені пагони виростають викривленими, плямистими, зелено-коричневими.

На персику: молоді рослини низькорослі, слабкі, утворюють крону, зеленішу та густішу, ніж здорові дерева. Бічні гілки ростуть горизонтально або опускаються, тому крона дерева здається стиснутою й густою. Листки й квітки з’являються рано, і листки на дереві залишаються довше ніж на здорових рослинах. Урожай плодів зменшується, а самі вони дрібнішають.

Способи поширення:  із зараженим садивним матеріалом розповсюджується між країнами, у місцевому масштабі збудник переноситься комахами. Бактерія не переноситься з насінням.

Фітосанітарні заходи:  забороняється завезення садивного матеріалу винограду із заражених районів країн, де зареєстровано X. fastidiosa. Імпортований рослинний матеріал та фрукти повинні бути вільними від комах - переносників X. fastidiosa

повернутись назад