^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Володимир Лапа закликав підприємців дотримуватися технології фумігації зерна

09 листопада 2016, 15:51

    Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа звернувся до експортерів та представників фумігаційних компаній з проханням дотримуватися технології процесу фумігації (знезараження) партій зерна, яке відправляється на експорт, та закликав встановлювати системи активної рециркуляції для забезпечення ефективної ліквідації ентомологічних організмів.

    Про це йдеться у листі-зверненні Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимира Лапи до суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють експорт та фумігацію рослин та продуктів рослинного походження.

   За його словами, безперешкодний експорт українського збіжжя та відкриття нових міжнародних ринків для торговлі вітчизняними продуктами рослинного походження – серед пріоритетів діяльності Держпродспоживслужби. За підрахунками 2015-го року в загальному товарообігу на сільське господарство перепадає чверть виробничої продукції. Зокрема, урожай зерна на території нашої держави в минулому році склав майже 60 млн тонн.

   Голова Держпродспоживслужби відзначає, що в 2015/2016 маркетинговому році Україна експортувала 39,487 млн тонн зерна, що на 13,5% більше, ніж в попередньому сезоні.

    Разом з цим, Володимир Лапа звернув увагу на збільшення кількості нотифікаційних повідомлень про невідповідність фітосанітарним заходам українського зерна надісланих національними організаціями захисту та карантину рослин країн-партнерів України. А останнім часом нотифікації надходять через неефективно проведену фумігації та виявлення в експортних партіях пшениці українського походження ентомологічних організмів в живому стані.

   Саме тому, заявив Голова Держпродспоживслужби, неврахування цього методу обробки може ускладнили процес міжнародної торгівлі та диверсифікацію експорту зерна українського походження.

Текст листа-звернення Володимира Лапи до суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють експорт та фумігацію рослин та продуктів рослинного походження

повернутись назад