^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Правила поводження з пестицидами

29 грудня 2017, 09:43

Правила поводження з пестицидами

Перед початком робіт з пестицидами необхідно уважно ознайомитись з інструкцією по застосуванню даного хімічного препарату і все виконувати чітко, дотримуючись вказівок інструкції. 

Робочі розчини пестицидів потрібно готувати на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні подалі від фуражу, колодязів, ретельно дотримуючись рекомендованих концентрацій. Вибрати спеціальні ємкості (відра, бачки), які після роботи обробити розчином кальцинованої соди (50г на 1л води) або кашкою з деревної золи з наступним промиванням водою або ж хлорного вапна. Зберігати препарати необхідно герметично упакованими в шафах або в приміщеннях, в місцях недоступних для дітей які замикаються на замок, в добре закритій тарі, із зазначенням назви. Категорично забороняється зберігати хімічні препарати разом з харчовими продуктами і кормом для тварин.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись запобіжних заходів особистої гігієни. Руки необхідно захищати щільними гумовими рукавичками (але не медичними), на голову одягати хустинку, органи дихання захищати ватно-марлевою пов’язкою, маскою або респіратором, очі – окулярами, на ноги одягати гумові чоботи, користуватися спеціально виділеній для цього одягом і фартухом (їх слід зберігати окремо). До роботи з препаратами не можна допускати дітей, підлітків, хворих (за висновком лікаря), вагітних і жінок, що годують. Особливо обережно треба поводитися з пестицидами в процесі приготування з них робочих розчинів. Перед початком робіт необхідно перевірити і відрегулювати обприскувач (налив у нього воду). При заповненні обприскувача необхідно ретельно фільтрувати розчин.

        Категорично забороняється розпилювати приготовлені розчини віниками, мішечками, ситами або руками. Для цього необхідно користуватись розпилювачами. Проводячи обприскування пестицидами, слід ставати з навітряного боку, так щоб пестициди відносило від працюючого з ними. Потрібно бути дуже обережним, щоб розчин не потрапив на шкіру або одяг.

Роботи необхідно проводити рано в ранці (до 10 год) або ввечері, коли температура повітря не перевищує 20°С. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурні і прохолодні дні з температурою повітря нижче +10 °С.

Суворе дотримання запобіжних заходів допоможе і захистити урожай, і зупинити можливий несприятливий вплив пестицидів на ваше здоров`я!!!

Автор: Бойко М.П.

Завідувача відділу аналітики

пестицидів агрохімікатів

повернутись назад