^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Щодо виявлення американського білого метелика

22 липня 2019, 17:46

З початку липня 2019 року головним фахівцем-ентомологом відділу фітосанітарного аналізу Дежавної установи«Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» при проведенні ентомологічної експертизи пагонів багаторічних насаджень, які надійшли з кількох районів Тернопільської області виявлено карантинний, обмежено поширений на території України шкідливий організм –  американський  білий  метелик   (Hyphantria   cunea  Drury). 

Довідка

Америка́нський бі́лий мете́лик (Hyphantria cunea Drury) – метелик родини Arctiidae, поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав'янистих, кущових та деревних культур. Найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.

Гусениці Hyphantria cunea Drury повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень.

Метелик з розмахом крил 40-50мм; крила білосніжні з шовковистим поблиском; тіло вкрите густими білими волосинками; вусики чорні з білим нальотом, у самки ниткоподібні, у самця перисті; ноги світло-жовті. Яйце розміром 0,6-0,7мм, кулясте, гладеньке, блакитнувате, іноді жовтувате. Гусениці молодших віків світло-жовті; голова, грудний щиток і грудні ноги чорні; вздовж спини два ряди чорних або світло-жовтих бородавок, по боках – чотири ряди; на кожній бородавці чорні й білі волосинки. Гусениця, яка завершила живлення, – 30-40мм завдовжки, зі спинного боку оксамитово-коричнева, голова і ноги чорні. Лялечка – 10-15мм, спочатку лимонно-жовта, з часом – темно-коричнева, у темному пухнастому коконі сіруватого кольору.

В умовах України шкідник розвивається в двох генераціях. Зимує шкідник у стадії лялечки під відсталою корою дерев, у щілинах будівель,  в ґрунті та інших захищених сухих місцях. Лялечки в природних умовах витримують морози до мінус 30°С і дуже чутливі до різких перепадів температур в ранньовесняний період.

Особливістю біології шкідника є недружний виліт метеликів навесні через різкі перепади температур повітря. Це призводить до розтягнутості всіх стадій його онтогенезу. Метелики не живляться.

З метою боротьби з АБМ обов’язкове здійснення агротехнічних заходів:

- з осені очищують дерева від нашарувань кори;

-  білять стовбури та скелетні гілки 20%- ним вапняним молоком;

- знищують рослинні рештки;

- перекопують пристовбурні кола на присадибних ділянках;

- виявлені гнізда зрізують та знищують;

- у разі якщо з осені побілка не була проведена або дуже змилась у лютому-березні під час відлиг процедуру побілки повторити.

  На територіях, де присутній американський білий метелик, доцільно насадження обробляти препаратами згідно з переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

  

повернутись назад