^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Щодо виявлення західного кукурудзяного жука

15 вересня 2022, 12:12

Виявлено карантинний організм – західний кукурудзяний жук

З початку вегетаційного періоду до Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» надходили феромонні пастки, виставлені при проведенні моніторингу нових та інвентаризації старих вогнищ західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte).

При проведенні ентомологічного аналізу феромонних пасток фахівцями відділу фітосанітарного аналізу виявлено імаго західного кукурудзяного жука в 65

зразках.

Довідка:

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) – небезпечний шкідник кукурудзи, який віднесений до переліку регульованих шкідників в Україні. Жуки пошкоджують волоть, стовпчики суцвіть кукурудзи, листя, іноді обгризають молоді качани. При живлені жуків на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, а в результаті цього падає врожайність. Личинки спочатку об’їдають кореневі волоски, потім тонке коріння, а потім великі та стрижневі корені. В результаті цього пошкоджені рослини жовтіють, відстають в рості, в’януть, а нерідко, молоді рослини гинуть. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми “гусячої шиї”.

Розповсюдження західного кукурудзяного жука може відбуватись у фазі яйця з ґрунтом, у фазі імаго – транспортними засобами з різними вантажами, а також авто- та залізничними шляхами. У фазі імаго шкідник може розселятись самостійно. Жуки добре літають, швидкість їхнього активного польоту сягає 10 км за годину.

 

                                                Західний кукурудзяний жук 

повернутись назад