^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Аналіз фітосанітарного стану агроценозів у 2022 році

03 квітня 2023, 09:59

Фітосанітарна безпека будь-якої держави означає захищеність її території від ризиків, які виникають в разі масового розмноження та поширення шкідливих організмів у посівах сільськогосподарських культур. Відомо, що внаслідок діяльності шкідливих організмів сільгоспвиробники втрачають щорічно до 25 % валових зборів врожаю. Наразі в Україні зареєстровано понад 400 видів шкідників сільськогосподарських культур.

Державними фітосанітарними інспекторами в областях за 2022 рік було обстежено 1,8 млн га сільськогосподарських угідь на розвиток та поширення шкідливих організмів. Завчасно проведений фітосанітарний моніторинг країни дав змогу не допустити господарсько-відчутних пошкоджень посівів та втрати урожаю сільськогосподарських рослин від шкідників, хвороб та бур’янів.

До найбільш поширених і небезпечних належали мишоподібні гризуни, стебловий (кукурудзяний) метелик, листогризучі та підгризаючі совки, а також у Степу й Лісостепу – клоп шкідлива черепашка, подекуди саранові, інші спеціалізовані шкідники зернових, технічних, овочевих культур, плодових та виноградних насаджень. Серед хвороб найбільшої шкоди завдавали септоріоз, гельмінтоспоріоз, борошниста роса, кореневі гнилі, переноспороз, фомоз, аскохітоз та інші.

повернутись назад