^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

День здоров’я рослин

12 травня 2023, 16:38

 

12 травня Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй разом з Організацію продовольства та сільського господарства ООН (ФАО) оголосила Міжнародний день здоров'я рослин який проходитиме під гаслом: «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Довкілля — наше природне оточення. Від забруднення воно страждає і хворіє: погіршуються умови життя рослин, тварин і самої людини. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства. В долі природи – наша доля, і ми повинні зробити все для того, щоб  допомогти   природі, тим самим зможемо продовжити життя в наступних поколіннях. Рослини, як частина довкілля, значною мірою впливають на наше здоров’я і здоров’я нашої планети. Вони становлять 80% їжі, яку ми споживаємо і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Все більшого значення набуває використання рослин в народному господарстві. Вони широко застосовуються у різних галузях промисловості (харчовій, хімічній, текстильній та ін.).

Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками. На рослини нападають шкідники, великі і малі, такі як комахи, кліщі, а також значної шкоди завдають нематоди. Наскільки маленькі, настільки вони смертоносні - вороги рослин. Так само, як кір або грип, ці захворювання можуть бути заразними і поширюється від однієї рослини до іншої, заподіюючи серйозної шкоди навколишньому середовищу. Просто подумайте як деякі комахи, грибки, віруси, бактерії, нематоди можуть знищити цілі ліси, сади, оброблені поля, красиві квіти та декоративні рослини. Знайти цих шкідників часто дуже складно, тому що вони ховаються там, де нікому навіть не спаде на думку знайти їх, або  вони можуть прослизнути у валізи або знайти притулок під підошвами нашого взуття. Шкідливі організми подорожують вантажними кораблями або міжконтинентальними рейсами. Їхнє улюблене хобі — подорожувати світом у пошуках нових культур і здорових рослин, які вони можуть атакувати. Багато з них тривалий час залишаються в сплячому стані, однак вони прокидаються тоді, коли умови для них стають сприятливими і починають завдавати шкоди рослинам.

Окремо треба відмітити, що підвищення температури на планеті означає, що більше шкідників рослин з’являється в тих місцях, де їх раніше не бачили.  Заподіяна шкода через зміну клімату на навколишнє середовище послаблює стійкість рослин та їх здатність до відновлення у разі ураження шкідливими організмами.

Організація Об’єднаних Націй наголошує, що широка громадськість повинна знати про ризики, пов'язані з транскордонним перенесенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки. Важливо купувати в авторитетних компаній, які надають міжнародну фітосанітарну сертифікацію для безпечної торгівлі рослинами та рослинною продукцією. Це має на меті мінімізувати наслідки надзвичайних ситуацій пов’язаних із шкодою завданою небезпечними організмами здоров’ю рослин і може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на Землі і кожен з нас має займати активну позицію у захисті рослин і довкілля.

 

повернутись назад