^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Рекомендації по зниженню поширення твердої сажки в посівах озимої пшениці

23 серпня 2013, 14:49

          Погодні умови вегетаційного періоду 2013 року  виявилися досить складними для розвитку сільськогосподарських культур, також вони мали суттєвий вплив на розмноження шкідників та розвитку хвороб. В зв’язку з цим, в посівах озимої пшениці відмічено ураження рослин озимої пшениці твердою сажкою. Це підтвердили і лабораторні дослідження, проведені спеціалістами Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» за зразками представленими державними фітосанітарними інспекторами. Відбиралися для експертизи зразки пшениці сортів зарубіжної і вітчизняної селекції, що вирощуються в господарствах Тернопільської області різних форм власності.

         Тверда сажка (Tilletia caries Tul., Tilletia tritici Wint.)  - в посівах озимої пшениці поширена повсюдно. Найчіткіше симптоми хвороби виявляються на початку молочної стиглості зерна. Ознаками захворювання є: дещо сплющений колос, інтенсивно-зеленого забарвлення із синім відтінком, колоски у колосі неприродно розпушені, лусочки розсунуті під дією гриба. При роздавлюванні уражених колосків виділяється сірувата, оливково-бура рідина, що має запах гнилого оселедця – завдяки вмісту триметиламіну, через це тверду сажку ще називають смердючою.

         У фазу повної стиглості уражений колос стоїть прямо, а замість зерна в ньому утворюються мішечки, заповнені чорною масою теліоспор, тоді як здоровий колос під масою налитого зерна поникає до землі.

         Під час збирання, обмолоту, а також очищення зерна пшениці сажкові соруси руйнуються, теліоспори розпорошуються та потрапляють на здорове зерно, а в подальшому являються основними джерелами інфекції. Зараження пшениці може відбутися і від теліоспор, що потрапляють у ґрунт, у випадку, коли попередником її була пшениця. Основна ж маса теліоспор, які потрапили в ґрунт, під дією вологи і мікроорганізмів гине впродовж1-3 тижнів, проте окремі із них можуть зберігатися в ґрунті до двох років.  Додатковим джерелом заспорення може бути тара, сівалки та інший знезаражений інвентар.

         Основна кількість теліоспор затримується на чубчику зернівки. Інфікування відбувається тільки у фазу проростка. Потім у рослини утворюється міцелій, який дифузно поширюється, досягає конуса наростання, проникає в листки, стебла і колосок. Але в перший період росту зовні не проявляється дія збудника хвороби, лише під час формування зерна спостерігається значне розростання грибниці і утворення чорної спорової маси замість зерна. Проте, у колосі можуть уражатися всі зернівки, а також окремі з них.

Шкідливість твердої сажки зумовлюється, як відкритим недобором урожаю в результаті утворенням спорової маси замість зерна в колосі, так і прихованим недобором урожаю в результаті зрідження посівів, внаслідок відмирання заражених рослин. Уражені рослини зазвичай нижче здорових, через вкорочення міжвузлів.

Приховані втрати урожаю обумовлюються зменшенням на 30-40% маси надземної частини рослини, скороченням на 15-20% розміру стебла і колоса, у порівнянні з неінфікованими рослинами; у колосі на 10-15% формується менше зернин, зменшується маса 1000 зерен.

Крім того, встановлено, що при тривалому згодовуванні тваринам зерна з домішкою теліоспор твердої сажки, в деяких випадках у корів спостерігається порушення серцевої діяльності та зменшення надоїв молока.

          Фактори, що сприяють розвитку твердої сажки:

- Проростання теліоспор і зараження значною мірою залежить від температури та вологості ґрунту. Максимальне зараження паростків пшениці відбувається при температурі +5 +10ºС та відносній вологості ґрунту 40-60%. Сприяють ураженню озимої пшениці пізні строки сівби, а ярої – надмірно ранні, в роки з прохолодною весною.

-  Надмірна глибина загортання насіння;

- Загущені посіви;

- Важкі суглинкові ґрунти, бідні органічними речовинами.

Заходи захисту спрямовані на зниження поширення твердої сажки:

  1. Дотримання сівозміни;
  2. Лущення стерні та глибока зяблева оранка;
  3. Внесення під пшеницю органічних добрив;
  4. Використання збалансованих норм внесення мінеральних добрив;
  5. Вирощування стійких або слабоуражуваних сортів пшениці;
  6. Використання для посіву насіння з високими посівними якостями;
  7. Забезпечення оптимальної норми та глибини посіву;
  8. Дотримання встановлених строків посіву;
  9. Протруювання насіння дозволеними до використання в Україні протруювачами, з відповідним спектром дії на збудника хвороби.

 

Бажаємо щоб нива родила щедро, а духмяний хліб завжди був на столі!!!

повернутись назад