^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Готуємо насіння до посіву

24 січня 2024, 15:40

Урожайність сільськогосподарських культур визначається якістю посівного матеріалу. А тому насіння, підготовлене до посіву, повинно відповідати вимогам державного стандарту і мати належні посівні якості, адже від якості насіння залежить майбутній урожай.  Для збереження посівних властивостей насіння необхідно систематично спостерігати за його температурою, вологістю, кольором, запахом, зараженістю хворобами, пошкодженістю шкідниками та схожістю.

   Для одержання дружніх і рівномірних сходів сільськогосподарських культур потрібно дотримуватись усіх вимог зберігання насіння. З моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за його вологістю і температурою, за зміною кольору насіння, його запахом, за його зовнішнім виглядом та наявністю шкідників.

Інколи у насіннєсховищах виникає специфічний «комірний» запах, а це є ознакою того, що насіння потрібно підсушити чи охолодити. Насіння з підвищеною вологістю  може загнити. Втрата блиску, білясте або сірувате забарвлення насіння є наслідком самозігрівання. Затхлий запах свідчить про зберігання насіння у вологому приміщенні, оселедцевий - властивий насінню, ураженому сажкою, цвілевий запах є наслідком активної дії шкідливої мікрофлори, що свідчить про підвищену вологість насіння.

Для перевірки здоров’я насіння  необхідно перевірити його посівні якості, а саме:

  • чистоту і відхід насіння – визначення вмісту складників, що становлять партію насіння: основної культури, інших рослин, відходу. Насіння не повинно мати ніяких домішок, оскільки вони впливають на норму висіву насіння.
  • домішку насіння інших рослин – поштучне визначення у складі домішки насіння інших рослин (культурних та бур'янів).
  • схожість насіння – встановлення кількості насінин (у відсотках) здатних утворювати нормально розвинуті проростки за оптимальних умов пророщування в лабораторних умовах. Адже в лабораторіях створюються ідеальні умови для проростання насіння, що не завжди можливо в польових умовах. Польова схожість насіння, відрізняється від лабораторної. ЇЇ показники можуть бути дещо нижчими. Це пов’язано з впливом низки чинників, таких як температура й вологість грунту, строки і глибина посіву, рівень агротехніки тощо. Крім схожості, необхідно визначати енергію проростання, тобто процент насінин, які нормально проросли у встановлені строки для певної культури. Визначення енергії проростання має велике значення, бо від нього залежить дружність появи сходів у полі після висіву і рівномірність їх росту, що важливо для механізованих робіт. Знаючи енергію проростання та схожість, можливо з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витратити зайве насіння.
  • життєздатність насіння – швидке визначення життєздатності насіння, що перебуває у стані фізіологічного спокою.
  • вологість насіння – визначення вмісту вільної вологи у насінні, вираженої у відсотках.
  • масу 1000 насінин – визначення маси насінин як одного з важливих показників, що характеризують цінність насіннєвої партії. Маса 1000 насінин характеризує добірність, крупність і виповненість насіння. Чим крупніше насіння, тим краще ростуть молоді рослини, тим продуктивнішими вони будуть.      
  • зараженість насіння хворобами – визначення стану здоров'я насіння у частині його зараженості хворобами. Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами має важливе значення, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії.
  • заселеність насіння шкідниками – визначення наявності живих шкідників у міжнасіннєвому просторі в явній формі та всередині окремих насінин у прихованій формі.      

Отже, сукупність показників якості насіння, що характеризують його придатність до посіву, потрібно перевіряти в лабораторних умовах. Щоб перевірити насіння на посівні якості, звертайтесь в Державну установу «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія», а саме у відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу. Відділ акредитований відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 та забезпечений сучасним обладнанням, висококваліфікованим персоналом, який систематично підвищує професійну компетентність у сфері насінництва та розсадництва та працює згідно норм державних стандартів України.

 

 

повернутись назад