З 01 квітня 2024 року відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу та якості зерна Тернопільської фітолабораторії розширив сферу своєї діяльності. Крім визначення посівних якостей насіння, відділ проводить аналізи біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур, зокрема:
- пшениці
- ячменю
- тритикале
- кукурудзи
- вівса
- гречки
- гороху
- ріпаку
- сої
- соняшнику
Якість зерна –це сукупність властивостей та ознак (біологічних, фізико-хімічних, технологічних, споживних), які визначають придатність зерна до вживання за призначенням і є обов’язковим етапом перед відправленням урожаю на зберігання або експорт.
ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНИЙ КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ЗЕРНА?
- отримання повної оцінки якості зерна
- поділ продукції на групи за цільовим призначенням (продовольчі чи кормові цілі)
- поділ на класи
- зменшення втрат при зберіганні та переробці
- забезпечення належної якості готової продукції
Якість зерна, а саме їх технологічні властивості обумовлюють придатність для використання у харчовій і переробній промисловості. Щоб визначити придатність зерна, його оцінюються за допомогою органолептичних, фізико-хімічних, функціонально-технологічних, споживчих показників.
При органолептичній оцінці звертають увагу на колір, запах та смак, які повинні бути придатними для того чи іншого продукту.
Фізико-хімічними показниками є вологість, крупність, натура, склоподібність, смітна і зернова домішки, зараженість шкідниками.
До функціонально-технологічних показників можна віднести вміст сирої клейковини, число падіння, натуру склоподібність.
Повний перелік показників, які перевіряються у зерні, залежить від потреб кінцевого споживача.
Важливою складовою при визначенні якості зерна є клас. Наприклад, основними класоутворюючими показниками якості м’якої пшениці є: натура, склоподібність, вологість, зернова домішка, сміттєва домішка, масова частка сирої клейковини, якість клейковини, число падіння. Клас зерна визначають по найгіршому показнику якості, тобто у разі невідповідності граничній нормі якості зерна хоча б за одним показником, його переводять у відповідний нижчий за якістю клас.
За більш детальною інформацією щодо визначення основних показників якості зерна звертайтесь у Державну установу «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія»,
м. Тернопіль, вул. Текстильна, 6, пов.3, тел. (0352) 22-36-27, e-mail: laboratory@karantin.te.ua