^ Наверх

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Державна установа "Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія"

Термінове повідомлення №2

12 березня 2014, 12:29

МИШОПОДІБНІ ГРИЗУНИ

            Перезимівля мишоподібних гризунів на переважній частині площ озимих культур та багаторічних трав пройшла добре, збереглася значна частина популяції шкідника. За попередніми даними загибель гризунів за зимовий період складає в середньому 25-35%.

Враховуючи раннє відновлення вегетації рослин, що наступило на два тижні раніше середньобагаторічних показників та погодні умови, які склалися з початку березня місяця, спостерігається  висока активность мишоподібних гризунів на посівах озимих культур та багаторічних трав.

Фітосанітарним моніторингом посівів озимої пшениці, озимого ріпаку та конюшини виявлено, що чисельність мишоподібних гризунів становить:

  • на посівах озимої пшениці – середня чисельність – 2,3 жилих колонії/га (3,0-5,0 жилих нори/колонію), максимальна – 4,0 жилих колонії/га
  • на посівах озимого ріпаку – середня чисельність – 2,6 жилих колонії/га (3,0-5,0 жилих нори/колонію), максимальна – 5,0 жилих колонії/га;
  • на посівах конюшини – середня чисельність – 5,0 жилих колоній/га (4,0-7,0 жилих нори/колонію), максимальна – 6,0 жилих колонії/га.

Погодні умови наступної декади сприятимуть активному розмноженню мишоподібних гризунів, а чисельність та шкідливість їх зростатиме.

        Рекомендується провести обстеження всіх посівів озимих культур та б/трав і при виявленні перевищення ЕПШ мишоподібних гризунів (3,0-5,0 жилих колоній/га), негайно провести на даних площах, розкладання дозволених до використання отруєних принад проти гризунів.

         Для регулювання чисельності мишоподібних гризунів найбільш виправданим та екологічно безпечним є використання Бактероденциду (сипучої зернової маси, що містить специфічні бактерії –бактерії мишиного тифу). Бактероденцид рекомендується застосовують при температурі повітря від +10 до -15 °С.

Під час проведення робіт по знищенню гризунів потрібно, як і при всіх роботах по захисних міроприємства на посівах с/г, суворо дотримуватись правил безпеки  та санітарно-гігієнічних вимог (мити руки, не палити, не приймати їжу під час роботи та інше).

 

Увага!!! Ще раз нагадуємо, що згідно наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 05.12.2013 № 500 «Про скасування державної реєстрації пестициду фосфіду цинку та всіх його препаративних форм» і листа Державної ветеринарної та фітосанітарної  служби України  від 05.02.2014 №15-10-2-1/2861 «Про скасування державної реєстрації пестицидів» скасовано державну реєстрацію пестициду фосфід цинку та всіх його препаративних форм, дозволених до використання на території України та виключено пестицид фосфід цинку та всіх його препаративних форм із Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання та території України. Тому, не допускається використання сільгоспвиробниками препаратів на основі фосфіду цинку для захисту сільськогосподарських угідь від мишоподібних гризунів.

 

ХВОРОБИ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ

Тривала осіння вегетація сприяла інтенсивному поширенню та ураженню рослин озимої пшениці борошнистою росою та септоріозом, що сприяло накопиченню на посівах зимуючої інфекції.

Обстеженнями проведеними на посівах озимої пшениці виявлено ураження наступними хворобами:

  • борошнистою росою (зимуючою стадією), яка поширена на 25,0% площ, уражено в середньому 2,0%, максимально – 3,0% рослин;
  • септоріозом (зимуючою стадією), яка поширена на 20,0% площ, уражено в середньому 3,0%, максимально 5,0% рослин.

За умов бутримання теплої та вологої погоди, можливе перезараження рослин зимуючими стадіями збудників даних хвороб та їх інтенсивний розвиток в посівах озимої пшениці.

Рекомендується в період відновлення вегетації-кущіння, для покращення фітосанітарного стану посівів озимих зернових культур, провести ранньовесняне боронування та прикореневе підживлення рослин мінеральними добривами з обов’язковим додаванням мікроелементів.

повернутись назад